Emma Plasschaert begint als vijfde aan medaillerace: “Gered door mijn regelmaat”

 ©  BELGA

Emma Plasschaert is vrijdag in Fujisawa als 21e geëindigd in de tiende en laatste regatta van de Laser Radial-klasse op het olympisch zeiltoernooi. Ze zakt daardoor opnieuw van de derde naar de vijfde plaats in de tussenstand. Die vijfde plaats is wel voldoende voor deelname aan de medaillerace van zondag, waaraan de tien beste zeilsters mogen deelnemen en waarbij de punten dubbel tellen.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

De winst in de laatste regatta was voor de Australische Mara Stransky. Dat volstond voor Stransky echter niet voor een plek bij de beste tien.

De Deense leidster Anne-Marie Rindom finishte niet in de laatste rit. Daardoor is de spanning voor de eerste plaats opnieuw terug. Rindom (64 ptn) blijft wel kop, maar ziet de Nederlandse titelverdedigster Marit Bouwmeester (71 ptn) dichter bij sluipen. De Zweedse Josefin Olsson (79 ptn) en de Canadese Sarah Douglas (82 ptn) gaan Plasschaert (83 ptn) ook nog vooraf.

De 27-jarige Oostendse was eerder vrijdag als zeventiende geëindigd in de negende regatta.

Plasschaert is de nummer 1 van de wereld in haar klasse en werd in 2018 in het Deense Aarhus wereldkampioene. In 2019 vond nabij Enoshima, een eilandje zo’n 50 km ten zuiden van Tokio, een olympische testrace plaats. Die werd gewonnen door Plasschaert.

“Zeker niet mijn sterkste performance”

“Er was vandaag merkelijk minder wind dan de voorbije week en dat zijn omstandigheden waarop ik de komende jaren moet werken”, besefte Emma Plasschaert na haar zwakste dag van de week. Ze was niet alleen, want nog andere tenoren zeilden achteraan in het peloton en vooraan doken meisjes op die we zondag niet terugzien in de medal race, zoals de Australische Mara Stransky, die de tweede race van de dag won.

Het werd vooral een baaldag voor Anne-Marie Rindom. De Deense had tot dusver dominant geleid, maar in regatta 9 werd ze pas 26ste en in regatta 10 mocht ze zelfs niet starten na een tweede gele vlag wegens boby pumping. Ze trekt nog altijd als leider naar de medal race, maar haar voorsprong is gereduceerd tot 7 punten op de onvermijdelijke Marit Bouwman. De Nederlandse deed de beste zaak met een eerste en een zevende plaats.

Emma Plasschaert viel terug naar plaats vijf op 11 punten van zilver en 4 van brons. “Dit was zeker niet mijn sterkste performance, ik had echt moeite met snelheid. Maar ik heb alles geprobeerd. Gelukkig heb ik de heel week regelmaat getoond en daarmee red ik mijn vel. Anders was ik buiten de medal race gevallen. Op die regelmaat ben ik wel trots. De punten liggen allemaal dicht bijeen. Er kan best nog veel gebeuren, zowel voor als achter mij. Het moet zondag juist vallen. Ik ga alles uit de kast halen.”

Stand voor de medal race:

1. Anne-Marie Rindom (Den) 64

2. Marit Bouwmeester (Ned) 71

3. Josefin Olsson (Zwe) 79

4. Sarah Douglas (Can) 82

5. Emma Plasschaert (Bel) 83

6. Silvia Zennaro (Ita) 84

7. Tuula Tenkanen (Fin) 87

8. Line Flem Hoest (Noo) 101

9. Vasileia Karachaliou (Gri) 106

10. Alison Young (GB) 117

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten