Na stroompanne in vaccinatiecentrum: alle vaccins veilig verklaard door FAGG

Gent -

In de nacht van donderdag op vrijdag is om 3 uur de elektriciteit uitgevallen in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. De noodgenerator nam niet over, waardoor de ijskasten niet meer functioneerden. Er moesten in totaal 20.000 tot 25.000 vaccins worden onderzocht door het FAGG. Afspraken die voor vanmorgen gepland waren, moesten worden verplaatst. Alle vaccins bleken uiteindelijk veilig.

Wie vrijdagmorgen een afspraak had in Flanders Expo, moest op zijn of haar stappen terugkeren. Het vaccinatiecentrum opende niet zoals gepland om 8 uur, maar pas twee uur later. Er werden vaccins aangeleverd door het UZ Gent en omliggende centra. Wie zich later op de dag laat vaccineren, is dus gewoon welkom in Flanders Expo.

“Van de circa 470 mensen die er vrijdagmorgen stonden, zijn de gegevens genoteerd”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “Voor hen is snel een nieuwe afspraak ingepland.” De meesten onder hen worden later op de dag geprikt, een honderdtal Gentenaars mogen op een ander moment terugkeren.

Geen kwaad opzet

In de koelkasten van Flanders Expo werden 3.740 flacons opgeslagen. In totaal ging het om 20.000 tot 25.000 vaccins, die werden onderzocht door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. ’s Namiddags kwam het nieuws dat de vaccins nog steeds bruikbaar zijn. Er gaat dus niets verloren.

“Bij mijn weten is het de eerste keer dat we dit op die manier meemaken”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) daarover in een reactie aan Belga. Gedurende de volledige vaccinatiecampagne zijn in België al zowat 13.000 vaccins door menselijke fouten onbruikbaar geworden. Het incident in Gent heeft in een klap ruim 20.000 vaccins in gevaar gebracht.

“Er zijn net noodgeneratoren om te voorkomen dat frigo’s zouden uitvallen”, aldus de minister. “Er wordt nu onderzocht wat hier precies is fout gelopen.” Toch zou ook het verlies van enkele tienduizenden vaccins in perspectief geplaatst moeten worden, vindt Beke. “Als u weet dat we in Vlaanderen al bijna 10 miljoen vaccins gezet hebben, relativeert dat de verhoudingen.”

Momenteel worden de omstandigheden en de oorzaak van het incident onderzocht. Van kwaad opzet is voorlopig geen sprake.

Door Max Dedulle
AANGERADEN