Aantal fietsers in Gent nog beter geteld dankzij twee nieuwe ‘fietstelpalen’

De nieuwe fietstelpaal toont hoeveel fietsers er al langsreden, ook al is het op de foto niet te zien. 

De nieuwe fietstelpaal toont hoeveel fietsers er al langsreden, ook al is het op de foto niet te zien. ©  dvh

Gent -

Fietsers opgelet: in Gent wordt u nog meer geteld. Aan de Bijlokekaai en de Visserij zijn nieuwe fietstellers geïnstalleerd. Binnenkort volgt ook de Isabellakaai. Verspreid over de drukke invalswegen voor fietsers zet dat het totaal op tien fietstelpalen.

Fien Lakiere

Wie sinds deze week langs de Bijlokekaai fietst, wordt geteld. Ook in de Visserij staat sinds kort een nieuwe fietsteller, ter vervanging van de oude. De gegevens worden gebruikt door de Stad om het fietsbeleid bij te sturen, en zouden ook stimulerend werken voor fietsers.

In 2018 werd een half miljoen euro vrijgemaakt voor het plaatsen van veertien nieuwe tellers. “Ondertussen zijn er negen fietstelpalen in gebruik, waarvan vijf met display”, zegt Sofie Aelterman, woordvoerder van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “In augustus wordt een tiende geplaatst aan de Isabellakaai.”

Daarna staan nog drie telpalen op de planning: aan de Leiekaai, het Bijlokehof en de noordkant van het Antwerpenplein aan Dampoort.

Met of zonder scherm

Via de tellers met display kunnen passanten zelf zien hoeveel fietsers er die dag en dat jaar al langsreden. Dat is het geval aan de Coupure Links, de Groendreef, de Gandastraat, de Visserij en de Bijlokekaai.

De gegevens van de tellers zonder digitale teller zijn enkel raadpleegbaar door de stadsdiensten. Zulke tellers zijn te vinden aan de Bataviabrug, de Gaardeniersbrug, de Zuidparklaan en de zuidkant van het Antwerpenplein aan Dampoort.

“Naast de permanente tellocaties, worden ook gegevens verzameld met mobiele telslangen en radars”, zegt Aelterman. “Zo beschikt Stad Gent ondertussen over heel wat telgegevens van verschillende vervoersmiddelen, niet alleen over fietsers.”

De nieuwe fietstelpaal aan de Visserij... 

De nieuwe fietstelpaal aan de Visserij... ©  dvh

… vervangt dit oude exemplaar. 

… vervangt dit oude exemplaar. ©  dvh

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent