Amazon krijgt een boete van 746 miljoen euro van Luxemburgse waakhond voor privacyinbreuk

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Technologiegigant Amazon heeft een boete van 746 miljoen euro gekregen van de Luxemburgse waakhond CNPD. Het gaat om de hoogste boete ooit in de Europese Unie voor een inbreuk op de privacywetgeving.

Amazon maakte het nieuws vrijdag zelf wereldkundig, maar zei niet akkoord te gaan met de beslissing. “Er is geen sprake geweest van een datalek en er zijn geen klantgegevens blootgesteld aan derden”, aldus de technologiegigant, die eraan toevoegde in beroep te zullen gaan. “Dit besluit van de CNPD is gebaseerd op subjectieve en niet getoetste interpretaties van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. De boete is volledig buiten proportie.”

Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in mei 2018 van kracht werd, kunnen privacywaakhonden in Europese landen verregaande maatregelen nemen. Zo kunnen ze boetes uitvaardigen die kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde inkomsten van een bedrijf. De grootste boete tot nog toe kwam op het conto van Google dat 50 miljoen moest betalen in Frankrijk.

Amazon heeft zijn Europese hoofdzetel in Luxemburg. Daarom is het de lokale waakhond die de naleving van de GDPR-regelgeving moet handhaven.

Klappen op de beurs

Het aandeel van webwinkel Amazon is vrijdag op Wall Street flink lager geopend. Het verloor kort na de start van de handel tot 8 procent. Aanleiding zijn enerzijds de kwartaalcijfers die donderdagavond na beurs werden gepresenteerd en teleurstelden. Anderzijds de recordboete van de Luxemburgse waakhond.

De omzet die Amazon in het tweede kwartaal realiseerde, lag onder de verwachting van analisten. Bovendien verwacht het bedrijf dat zijn omzet in het derde kwartaal, van juli tot en met september, minder snel zal groeien doordat de consument weer fysiek kan gaan shoppen wegens het versoepelen van de coronamaatregelen.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York openden algemeen in het rood. De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel een fractie lager op 35.074 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent tot 4.400 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,9 procent tot 14.649 punten.

Nu in het nieuws