Al 3 miljoen mensen zijn gek van wat Japanse artiest met broccoli, mondmaskers en toiletpapier doet

 

 © Tatsuya Tanaka

Heeft u in een lichtblauw mondmasker ooit een zwembad gezien? Een Japanse kunstenaar wel. Hij maakt elke dag een minuscule voorstelling met alledaagse voorwerpen. In zijn fantasie worden de plooien van een mondmasker de banen van een zwembad.

Tatsuya Tanaka (40) is een kunstenaar en fotograaf die de miniatuurkalender maakt. Wat dat inhoudt: hij simuleert herkenbare scènes met objecten en kleine poppetjes. Dankzij hem kan een pot Nivea een jacuzzi worden en een handzeeppomp een douche. “Iedereen moet dit soort gedachten hebben: broccoli en peterselie zien er soms uit als een bos van bomen, en boombladeren die op het wateroppervlak drijven, lijken soms op bootjes.”

Tanaka maakt elke dag één foto van zo’n miniatuuropstelling. Hij begon in 2011 met zijn project. Reken maar eens uit hoeveel duizenden voorbeelden hij al heeft. De artiest, die zijn job in een reclamebureau opgaf voor zijn online project, speelt daarbij in op de actualiteit. De wereld is nog steeds in de ban van de coronacrisis. En dus keren mondmaskers en toiletpapier geregeld terug in zijn composities. Tijdens de Olympische Spelen wordt zo’n mondmasker een zwembad. Zijn simulaties moeten zo eenvoudig en universeel mogelijk zijn, zo is zijn uitgangspunt. “Ik hou voor ogen dat zelfs een schoolkind mijn werk moet kunnen begrijpen.”

Na tien jaar intensief werken is Tanaka een hit op sociale media, met alleen al op Instagram drie miljoen volgers. Hij hoopt dat de pandemie zo snel mogelijk voorbij is, zodat hij de wereld kan rondreizen met zijn foto’s. (dhs)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.