Tijd voor de Brabançonne: het is het weekend van de waarheid voor Team Belgium in Tokio

Halverwege Tokio 2021 hebben we een zilveren en een bronzen plak. Dit wordt het weekend van de waarheid, met wereldkampioene gymnastiek Nina Derwael als uithangbord. Krijgt Team Belgium een medailleboost voor de slotweek?

Traditioneel is het een olympisch sleutelmoment. Zoals het eerste weekend zowel in Rio 2016 als in Tokio 2021 – dankjewel gouden Greg Van Avermaet en zilveren Wout van Aert – een golf van enthousiasme door Team Belgium joeg, kan ook het tussenweekend de schwung er weer inbrengen.

We kijken vooral uit naar Super Sunday. Voor die ene dag heeft wereldkampioene Nina Derwael al die jaren haar oefening aan de brug met ongelijke leggers geperfectioneerd. Ja, ze is topfavoriete, maar het kleinste detail zal beslissen of in Tokio voor het eerst de Brabançonne weerklinkt. Zeilster Emma Plasschaert is nog in de running voor brons in de Laser Radial.

Het is ook moneytime voor de Red Lions. De hockeymannen betwisten zondag hun kwartfinale tegen Spanje. Bij winst spelen ze daarna sowieso nog twee keer voor een medaille.

Zaterdag wordt eveneens de moeite, wanneer de gemengde 4x400m voor een moeilijke maar niet onmogelijke medaille loopt. Het is dan ook Moving Day, de derde van vier dagen in het golftoernooi waarop het eremetaal haast kan worden aangeraakt of medailledromen nachtmerries worden. Wat zal het zijn, Thomas Detry en Thomas Pieters? Intussen staan de Belgian Cats ongeslagen in de kwartfinales van het vrouwenbasketbal. Tegen China spelen ze maandag een oefenmatch.

Zeven medailles?

Beter dan Rio 2016, zes medailles, was een eerste doel. Zeven medailles, een evenaring van Londen 1948, is na één week Spelen geen utopie, maar dit is het weekend van de waarheid. Het regende vrijdag in Tokio, met bliksemgevaar. Klaart dit weekend ook voor Team Belgium de hemel op?

Door Hans Jacobs in Tokio