Uitzonderlijk veel file richting het zuiden: 1092 kilometer file in Frankrijk

Foto: Shutterstock

Het is erg druk op de wegen richting vakantiebestemmingen. Voor Frankrijk is er zelfs sprake van een zwart weekend, Om 12 uur stond er namelijk 1092 kilometer file op de Franse wegen. “Het is echt ongewoon, vanochtends stond er om 7 uur al 2 uur file en gisterenavond stond er om kwart over vijf al meer dan duizend kilometer file”, zegt Joni Junes van VAB.

Met het slechte weer in ons land, zoeken de Belgen warmere oorden op. Maar dat zorgt voor zware files op de snelwegen richting het zuiden van Europa. In Frankrijk zullen die files komende uren en dagen het zwaarste zijn, VAB spreekt van een zwart weekend.

“Het is ongewoon”, zegt Joni Junes van VAB. “De mensen zijn vroeg vertrokken, hoewel er gewaarschuwd was om gisteren en vandaag eigenlijk niet te vertrekken.” Gisterenavond was er namelijk al sprake van duizend kilometer file. Om 7 uur er al meer dan 2 uur file op sommige plaatsen. Het is ongewoon, maar niet onverwacht volgens Junes: “Het is een wisselweekend. Veel mensen keren terug vandaag en morgen en velen trekken naar het zuiden. Maar toch is een file van 2 uur om zeven uur ’s ochtends iets dat we niet vaak zien.” Intussen staat er nog 735 km file in Frankrijk. “Frankrijk heeft het filetotaal bijgesteld en zopas bekend gemaakt dat op het drukste moment van de dag (12u) 1092 km file werd geteld. Dit is nog steeds minder dan op zaterdag 10 juli, maar wel een stuk meer dan vorig jaar: toen stond er op het drukste moment op zaterdag 1 augustus 782 km file”, aldus Junes.

De drukke verkeersdag in Frankrijk geldt niet alleen voor reizigers naar het zuiden, maar ook voor terugkerende vakantiegangers. Daar geldt code rood. Zaterdagochtend staan er nog geen files richting noorden, de verkeerspiek voor terugkeerders wordt rond 15 uur verwacht.

Situatie om 12 uur in Frankrijk richting zuiden:

 • Luxemburg – Lyon – Spanje: 4 uur 50 minuten vertraging
 • Lille – Parijs – Bordeaux – Spanje: 3 uur 15 minuten vertraging
 • Route Parijs – Narbonne via Clermont-Ferrand: 3 uur 20 minuten vertraging
 • Route Parijs – Narbonne via Limoges : 3 uur 50 minuten vertraging
 • Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië: 1 uur 40 minuten vertraging
 • Voor de Fréjustunnel richting Italië: 20 minuten vertraging
 • A8 Orange – Italië: 50 minuten vertraging
  Situatie om 12 uur in Frankrijk richting noorden:
 • Spanje – Lyon – Luxemburg: 3 uur 15 minuten vertraging
 • Spanje – Bordeaux – Parijs – Lille: 3 uur vertraging
 • Narbonne – Parijs via Clermont-Ferrand: 1 uur 50 minuten vertraging
 • Narbonne – Parijs via Limoges: 2 uur 10 minuten vertraging
 • Italië – Orange via A8: 55 minuten vertraging

Ook elders veel file

In het zuiden van Duitsland nemen de files rond München stilaan af. Op de route tussen Würzburg, München en Salzburg in Oostenrijk verlies je wel nog steeds 3 uur. In de andere richting moet je daar nu rekening houden met 2 uur 20 minuten extra. Ook richting Zwitserland, verlies je 35 minuten op de A5 Karlsruhe – Bazel en het terugkerende verkeer verliest op deze route meer dan 1 uur. Verder verlies je 2 uur 40 minuten op de A7 Hamburg – Flensburg richting Denmarken.

In Oostenrijk neemt de verliestijd op de A10 Salzburg – Villach af nadat het ongeval werd opgelost. Momenteel moet je 2 uur extra rekenen en dan nog eens 30 minuten aan de Karawankentunnel op de A11. Richting Italië moet je rekening houden met 1 uur 25 minuten vertraging op de B179 Fernpassroute richting Innsbruck. Ook richting noorden verlies je op die route 1 uur 10 minuten. Het terugkerende verkeer verliest in Slovenië 1 uur 35 minuten voor de Karawankentunnel richting Oostenrijk en verder door nog eens 45 minuten op de A10 Villach - Salzburg .

Ook in Zwitserland is er filevorming richting Italië, voornamelijk bij de tunnels. Tot nu toe is er op de A2 Baze- Chiasso via de Gotthardtunnel 1 uur en 30 minuten vertraging. Voor wie terugkeert gaat het om 1 uur en 30 minuten vertraging. Op de A31 Bazel – Chiasso richting Italië via San-Bernardinotunnel gaat het om 45 minuten vertraging.

De Italianen kiezen zelf massaal voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus VAB verwacht daar ook druk verkeer vandaag.

Door Laurence Torck
AANGERADEN