Roman Yaremchuk op weg naar Benfica: AA Gent mag 20 miljoen bijschrijven op de rekening

Yaremchuk heeft zijn transfer bijna te pakken. Foto: BELGA

Roman Yaremchuk lijkt dan toch zijn toptransfer beet te hebben: de Oekraïense aanvaller is op weg naar Benfica. Portugese media melden dat de 25-jarige aanvaller van AA Gent zaterdagochtend in de Portugese hoofdstad Lissabon aankwam en dat de deal zo goed als rond is. Yaremchuk kan voor vijf jaar tekenen bij de club van Jan Vertonghen. AA Gent haalt een nieuwe jackpot binnen.

De voorbije weken werd Yaremchuk ook al in verband gebracht met AS Roma, AC Milan en West Ham, maar uiteindelijk lijkt Benfica de strijd om de 25-jarige aanvaller te winnen. Ook voor de Buffalo’s is deze transfer een enorme financiële opsteker. AA Gent ontvangt voor de spits een basisbedrag dat tussen de 19 en 20 miljoen euro ligt en liet ook nog bonussen opnemen in de deal. Eerder deze zomer verhuisde Niklas Dorsch ook al voor ongeveer 7,5 miljoen euro naar het Duitse Augsburg en kon Tim Kleindienst ook al zonder noemenswaardig financieel verlies afgeleverd worden bij zijn ex-club Heidenheim.

Lees verder onder de foto.

Roman Yaremchuk op weg naar Benfica: AA Gent mag 20 miljoen bijschrijven op de rekening
Yaremchuk op de cover van de Portugese krant A Bola.

Gent plukte de ontzettend timide Yaremchuk medio 2017 op bij Dinamo Kiev dat de jonge aanvaller eerder ook al had uitgeleend aan Oleksandria. Bij de Buffalo’s ontwikkelde de rijzige spits zich heel gestaag en vormde hij uiteindelijk ook een geweldige tandem met Jonathan David. Vorig seizoen stuurde Yaremchuk – na het vertrek van zijn maatje David naar Lille - ook al aan op een transfer maar Gent hield die boot toen af.

Pittige persconferentie

Het waren toen - met onder meer drie trainerswissels - ook heel turbulente tijden in de Ghelamco Arena en daarbij eiste Yaremchuk ook een hoofdrol op: tijdens een persconferentie na de thuiszege tegen KV Mechelen gooide Chuk de knuppel in het hoenderhok door de aanpak van Bölöni af te branden en te verklaren dat Gent het voetbal van een tweedeklasser bracht.

Roman Yaremchuk op weg naar Benfica: AA Gent mag 20 miljoen bijschrijven op de rekening
Yaremchuk speelde met Oekraïne een goed EK. Foto: EPA-EFE

Hiermee verwoordde hij een gevoel dat onder wel meer spelers leefde in de Gentse kleedkamer. Meteen ook het bewijs van de metamorfose van Yaremchuk: de verlegen, zelfs lichtjes mensenschuwe Oekraïner ontpopte zich in de Ghelamco Arena tot een zelfbewuste en ambitieuze profvoetballer die resoluut voor zijn mening uitkomt.

Mooie cijfers

Zijn statistieken bij AA Gent spreken alvast boekdelen: 61 doelpunten in 152 officiële duels. En daarnaast dwong Yaremchuk onder bondscoach Schevchenko ook nog eens een basisplaats af bij het Oekraïense nationale elftal. Met als voorlopig hoogtepunt een glansrol tijdens het voorbije EK waarbij Chuk tweemaal scoorde en zodoende een hoofdrol opeiste bij Oekraïne dat uiteindelijk pas in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Engeland. Die topprestatie levert Yaremchuk nu een toptransfer op naar Benfica.

Door Stefan Smet
AANGERADEN