“Vervloekte” Novak Djokovic grijpt overal naast in Tokio

 

 ©  AFP

Novak Djokovic heeft bij de Olympische Spelen naast de bronzen medaille gegrepen. Na zijn teleurstellende uitschakeling in de halve finales door de Duitser Alexander Zverev moest de nummer één van de wereld ook in de kleine finale buigen voor de als zesde geplaatste Pablo Carreño Busta. De Spanjaard won de partij met 6-4 6-7 (6) 6-3.

Maarten Delvaux

Even later gaf Djokovic samen met Nina Stojanovic forfait voor de strijd om het brons in het gemengd dubbel. Daar moesten zij het opnemen tegen de Australiërs Ashleigh Barty en John Peers, met als inzet een bronzen medaille. Volgens de Internationale Tennisfederatie ITF zou Djokovic sukkelen met een kwetsuur aan de linkerschouder.

Djokovic had in Japan zijn zinnen gezet op zogenoemde ’golden grand slam’, winst van alle grandslamtoernooien en olympisch goud in hetzelfde jaar. De Serviër begon in de halve finales sterk tegen Zverev, maar na de winst in de eerste set met 6-1 moest hij de winst toch aan de Duitser laten.

De Serviër was zichtbaar nog niet hersteld van deze teleurstelling in de partij met Carreño Busta. Hij verloor de eerste set. In het tweede bedrijf sleepte hij er nog wel een tiebreak uit, die hij ondanks een wedstrijdpunt voor de Spanjaard won. Maar in de beslissende set kwam hij tot zijn grote frustratie met 3-0 achter en sloeg zijn racket kapot tegen het net. Djokovic kon zijn achterstand niet meer goed maken en verloor de derde set met 6-3.

Djokovic lijkt last te hebben van een olympische vloek. In 2008, 2012 en 2016 greep de toptennisser, twintigvoudig grandslamwinnaar, ook al naast eremetaal.

“Alles gebeurt met een reden”

“Ik heb wel spijt dat ik geen medaille heb gewonnen voor mijn land”, zei Djokovic. “Gemiste kansen, zowel in het dubbelspel als in het enkelspel. Maar ik betreur niet dat ik naar de Olympische Spelen ben gekomen. Ik geloof dat er geen toeval is in het leven, alles gebeurt met een reden. Ik kende al een aantal hartverscheurende nederlagen op de Spelen en een aantal grote toernooien in mijn carrière, maar ik weet dat die verliezen me meestal sterker hebben gemaakt.”

“Ik weet dat ik zal terugslaan”, vervolgde de Servische veelwinnaar. “Ik zal proberen door te gaan tot de Spelen in Parijs. Ik zal vechten voor mijn land om medailles te winnen en het spijt me dat ik veel fans in mijn land heb teleurgesteld, maar dat is sport.”

Djokovic kon zijn frustratie in het duel met Carreno-Busta maar moeilijk de baas en keilde op een gegeven moment zijn racket in de lege tribunes. Ook nadien sloeg hij nog een racket stuk. “Het was een emotionele uitbarsting en dat gebeurt”, zei hij hierover. “Het is niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer. Het is niet leuk natuurlijk, maar het is denk ik een deel van wie ik ben. Ik doe dit soort dingen niet graag. Het spijt me dat ik dit soort dingen doe, maar we zijn allemaal mensen en soms is het moeilijk om je emoties onder controle te houden.”

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AFP

Gerelateerd