Pascal Eenkhoorn zet Yves Lampaert en Jonas Rickaert een hak in de Heistse Pijl

 ©  smb

Pascal Eenkhoorn (Team Jumbo-Visma) heeft de Heistse Pijl gewonnen. In een spurt met drie was hij sneller dan Yves Lampaert en Jonas Rickaert.

Met Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen stonden twee topsprinters aan de start van de Heistse Pijl. Jakobsen was de kopman bij de ploeg van Lefevere, maar na een valpartij moest de Nederlander echter de handdoek gooien. Ondertussen had de Belgische formatie wel een mannetje in de kopgroep. Yves Lampaert kwam immers op twintig kilometer van de streep in de spits van de koers. Samen met Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Pascal Eenkhoorn (Team Jumbo-Visma) had hij een kleine minuut voorsprong op het peloton. Groenewegen, de kopman van Eekhoorn zat in het peloton op een kleine minuut.

Het peloton kwam er echter niet meer aan te pas. Het drietal bleef voorop en mocht onderling uitmaken wie met de zegebloemen ging lopen. In de slotkilometers werd er stevig gepokerd, maar ook de Heistse Berg baarde een muis. Het zou in de sprint gebeuren. Zij aan zij gingen de drie de sprint aan, maar het was Pascal Eenkhoorn die met overmacht de maat nam van Lampaert en Rickaert. De Nederlander haalde het uiteindelijk met enkele lengtes voorsprong. Voor Eenkhoorn is het zijn vierde profzege.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik wist dat ik heel snel ben”

Voor Eenkhoorn werd het zijn eerste zege van het seizoen. Naast de overwinning griste de Nederlander ook nog de Trofee Michael Goolaerts mee, een eerbetoon aan de in Parijs-Roubaix van 2018 verongelukte renner.

“Natuurlijk hadden we voor de wedstrijd een plan in het hoofd met Dylan Groenewegen in de hoofdrol als het tot een massaspurt zou komen”, zei de renner van Jumbo-Visma. “Dat scenario was misschien wel het meest voor de hand liggende want er waren toch ook andere ploegen die gingen aansturen op een groepssprint? Langs de andere kant wilden we met de ploeg ook wel koers maken want dit is toch wel een leuke wedstrijd. Uiteindelijk werd het best nog een zware koers.”

Eenkhoorn vormde met Jonas Rickaert en Yves Lampaert de kopgroep die mocht sprinten voor de zege. “Ik wist dat ik heel snel ben. Zeker in zo’n klein groepje. Ik draaide de laatste rechte lijn in ideale positie in en dus kon ik van achteruit komen. De laatste twee kilometer werd er ook niet meer gedemarreerd en zo werd ik naar de meet gebracht. Ik wist dat ik het dan kon afmaken in de sprint”, vervolgde Eenkhoorn.

De Nederlander won ook de Trofee Michael Goolaerts. “Ik kende hem en koerste nog met Michael. Hij was een paar jaar ouder dan mij. Het is dramatisch wat hem is overkomen. Ik had kende deze trofee wel”, besloot Eenkhoorn.

 ©  smb

Yves Lampaert: “Op het einde was het wat pokeren”

Een tweede plaats, meer zat er niet in voor Yves Lampaert. “Het was vandaag net niet”, reageerde de renner van Deceuninck-Quick.Step. “Ik denk dat we met ons drieën een heel sterke wedstrijd hebben gereden. Op het einde was het wat pokeren en had Pascal Eenkhoorn de beste eindsprint in zijn benen. Zo simpel is het nu eenmaal. Ik ben jammer genoeg slechts tweede. Ik nam als eerste het initiatief. Van de ploeg waren wij met drie man mee (Florian Sénéchal en Bert Van Lerberghe). Het was dus aan ons om voor een soort van schifting te zorgen, want de groep waarvan wij deel uitmaakten was vrij groot. Ik kon meteen een kloof slaan en kreeg wat verderop de steun van Jonas Rickaert en Pascal Eenkhoorn. We waren met drie wel aan elkaar gewaagd, maar wisten dat we samen moesten werken, wilden wij sprinten voor de zege.”

“Misschien heb ik Pascal Eenkhoorn wat te veel onderschat in de spurt. Hij kwam van achteruit met heel veel snelheid. Het gat was al te groot om nog goed te reageren en met een sprint in dalende lijn ben je dan wel gezien. Ik had niet de ideale eindsprint vandaag. Pienter gespurt van Pascal Eenkhoorn, zeg ik dan”, besloot Lampaert.

Uitslag (127 deelnemers):

1. Pascal Eenkhoorn (Ned - Jumbo-Visma) de 193 km in 4u17:07 (gem 45,038 km/u)

2. Yves Lampaert (z.t.)

3. Jonas Rickaert op 0:01

4. Bert Van Lerberghe 0:12; 5. Jens Debusschere; 6. Matthew Bostock (GBr); 7. Boy van Poppel (Ned); 8. Oscar Riesebeek (Ned) 0:21; 9. Rory Townsend (Ier) 0:35; 10. Kenneth Van Rooy 0:41; 11. Jacob Scott (GBr) 0:43; 12. Timothy Dupont 0:49; 13. Louis Bendixen (Den); 14. Jordy Bouts; 15. Tom Devriendt; 16. Florian Sénéchal (Fra); 17. Coen Vermeltfoort (Ned) 0:53; 18. Jules Hesters; 19. Timo Roosen (Ned); 20. Martijn Budding (Ned); 21. Dylan Groenewegen (Ned); 22. Tord Gudmestad (Noo); 23. Lennert Teugels; 24. Dries De Poorter; 25. Jeroen Eyskens; 26. Thomas Mein (GBr); 27. Jérémy Lecroq (Fra); 28. Piotr Havik (Ned); 29. Gianni Marchand; 30. Sean Flynn (GBr) 1:02; 31. Milan Paulus; 32. Alex Colman 1:04; 33. Ryan Kamp (Ned) 1:06; 34. Guillaume Van Keirsbulck 1:06; 35. Sacha Modolo (Ita) 1:14; 36. Sean De Bie 1:18; 37. Erik Lunder (Noo) 1:18; 38. Bert De Backer 3:42; 39. Thimo Willems 3:49; 40. Jonathan Brown (VSt) 3:57; 41. Ryan Christensen (NZe) 4:17; 42. Valentin Tabellion (Fra) 4:49; 43. Corné van Kessel (Ned) 5:09; 44. Julien Morice (Fra); 45. Jesper Rasch (Ned); 46. Michael Van Staeyen; 47. Rick Pluimers (Ned); 48. Maikel Zijlaard (Ned); 49. Laurens Sweeck; 50. Aaron Verwilst.

 (tjm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten