Militaire machthebber Myanmar belooft nieuwe verkiezingen

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De militaire machthebber van Myanmar, Min Aung Hlaing, beloofde zondag opnieuw nieuwe verkiezingen waaraan meerdere partijen mogen meedoen. Ook zei hij dat zijn regering bereid is samen te werken met elke speciale gezant die wordt benoemd door de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Hij sprak in een televisietoespraak zes maanden nadat het leger de macht had gegrepen en een burgerregering aan de kant schoof na betwiste verkiezingen die waren gewonnen door de regerende partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

“Myanmar is klaar om te werken aan samenwerking met ASEAN binnen het ASEAN-kader, inclusief de dialoog met de speciale gezant van de ASEAN in Myanmar”, aldus Min Aung Hlaing. De ministers van Buitenlandse Zaken van ASEAN komen maandag bijeen om een speciale gezant aan te wijzen die tot taak heeft het geweld in het land te beëindigen en de dialoog tussen de junta en haar tegenstanders te bevorderen, aldus diplomaten.

LEES OOK.VN-rapporteur: “Militaire junta in Myanmar heeft misdaden tegen de menselijkheid begaan”

Afgelopen maandag schrapte de junta de uitslag van de parlementsverkiezingen van vorig jaar omdat die stembusgang niet “vrij en eerlijk” zou zijn verlopen. De regering van Aung San Suu Kyi werd begin dit jaar om diezelfde reden afgezet door het leger. De junta verklaarde eerder binnen twee jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het is echter volstrekt onduidelijk wanneer deze beloofde stembusgang plaatsvindt.

LEES OOK

Nu in het nieuws