Nieuw-Zeelandse premier verontschuldigt zich voor zwarte bladzijde in geschiedenis

© AP
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zich verontschuldigd voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het land: de Dawn Raids. De razzia’s waren racistisch geïnspireerde arrestaties van immigranten wiens visa verlopen waren.
In een ceremonie op het stadhuis van Auckland. De premier zat stokstijf stil tijdens de ceremonie waar ze bedekt werd door een wit laken. Het laken wordt enkele minuten later verwijderd en Ardern wordt geknuffeld.
Het kadert in de verontschuldigingen van Ardern aan de ‘Pacifika’ bevolking. In de jaren 50 werden er net heel wat mensen aangetrokken om te komen werken. Mensen van de Pacifische Eilanden zoals Samoa, Tonga en Fiji konden jobs vinden in Nieuw Zeeland. Tegen 1970 was de bevolking dan ook gestaag gegroeid. Enkele tegenslagen zorgden voor economische problemen en massale ontslagen op het eiland, wat de Pacifische bewoners het meest trof. De regering besloot daarop massaal te gaan deporteren en mensen wiens visa verlopen waren, konden ’s ochtends bij het ochtendgloren opgepakt worden.
De premier nam deel aan een Samoase ceremonie, waarin iemand om vergiffenis vraagt en tegelijk een publieke vernedering ondergaat. “De gebeurtenissen van vijftig jaar geleden zijn gegrift in de geheugens van zij die het meemaakten. Tot op de dag van vandaag zorgt het voor wantrouwen richting de overheid. En er blijft een onvrede tussen de Pacifische volkeren. We moeten erkennen wat daar gebeurd is”, zei de premier. De regering maakte de belofte dat er meer geld zou gaan naar onderwijs voor de Pacifische bevolking en dat de ‘Dawn Raids’ opgenomen zullen worden in de geschiedenisboeken.

© AP
(nba)
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Liep date volledig uit de hand? Man (27) neergestoken in de douche na avondje uit
Gesneuvelde Russische generaal-majoor was al tien jaar met pensioen maar werd voor de oorlog opgeroepen als gevechtspiloot
China noemt hen “studenten”, maar ze worden vervolgd en opgesloten: gehackte documenten tonen schokkende behandeling van Oeigoeren in strafkampen
Buschauffeur van De Lijn klemgereden en in elkaar geslagen in Genk
Ambulancier neergestoken in Charleroi omdat ambulance weg blokkeert: “Hij zei ‘Ga weg, klootzak’”