Londen noemt aanval op olietanker “doelbewuste” actie van Iran

 

 ©  AP

Bron: BELGA

De dodelijke aanval die donderdag werd uitgevoerd op een olietanker voor de kust van Oman was “zeer waarschijnlijk” een “doelbewuste” actie van Iran. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zondag verklaard.

De aanval op de olietanker werd door Iran “doelbewust, doelgericht en onwettig” uitgevoerd, zegt Raab. “Het Verenigd Koninkrijk roept Iran op om onmiddellijk een einde te maken aan acties die de regionale en internationale vrede en veiligheid in gevaar brengen.”

De Verenigde Staten “zijn ervan overtuigd” dat Iran de dodelijke aanval op een olietanker voor de kust van Oman heeft uitgevoerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zondag verklaard.

“Na beoordeling van de beschikbare informatie zijn we ervan overtuigd dat Iran deze aanval uitvoerde”, zegt hij in een mededeling. Washington “overlegt met regeringen in de regio en daarbuiten over een passend antwoord”, klinkt het.

“Er is geen rechtvaardiging voor deze aanval, die een patroon volgt van aanvallen en andere uitdagend gedrag”, klinkt het nog.

Bij de aanval op de olietanker Mercer Street waren donderdag twee mensen om het leven gekomen. Het bestookte vaartuig wordt geëxploiteerd door een Israëlische miljardair.

Eerder had Israël al met een beschuldigende vinger naar het regime in Teheran verwezen. Het bestookte vaartuig was een Japans schip dat wordt beheerd door de Britse onderneming Zodiac Maritime. De Israëlische miljardair Ejal Ofer is de voorzitter van dat bedrijf.

LEES OOK

Nu in het nieuws