Artuur Peters en de K2 Broekx-Peters plaatsen zich zegevierend voor de halve finales van het kajak: “hadden getraind op herkansingen”

De vrouwencombo juicht: ze mogen door naar de halve finales 

De vrouwencombo juicht: ze mogen door naar de halve finales ©  BELGA

In het Olympisch kajakken zijn de kwartfinales de races die beslissend zijn voor de rest van het toernooi. Zich plaatsen voor de halve finale of een punt zetten achter de Spelen, een keuze die Artuur Peters en het duo Broeckx-Peters geen seconde wouden maken. De drie Belgen sloten dan ook hun kwartfinalerace zegevierend af en mogen dus morgen varen voor een plaats in de medaillerace.

William Defraigne

Artuur Peters liet even het initiatief aan de Rus Roman Anoshkin. Na 250 meter nam hij echter het heft zelf in handen en hij stond die leiding niet meer af. De Belg diepte zijn voorsprong uit tot twee bootlengtes en kon dan rustig toekijken hoe de Italiaan Bugno het tweede ticket voor de halve finales in de wacht sleepte.

Peters, die op de Olympische Spelen van 2016 11de werd, kon zich in zijn eerste race net niet rechtstreeks plaatsen voor de halve finales. Met onder meer Josef Dostal, bronzen Olympisch medaillewinnaar van Rio en regerend vice-wereldkampioen, was de concurrentie niet onaardig. Peters eindigde derde en moest zich dus via de kwartfinales - wat in feite herkansingen zijn - kwalificeren. Iets wat dus lukte.

“Ik heb mij een extra keer moe moeten maken, maar we hebben hier wel op getraind”, aldus Peters. “Ik zal in de komende 24 uur goed kunnen recupereren, dat is zeker geen probleem”, legt hij uit. Vijf jaar geleden kon Peters zich bij zijn olympisch debuut in Rio niet plaatsen voor de A-finale met de top acht. Die horde wil hij in Tokio wel nemen. “Ik ga morgen absoluut voor de top vier in mijn halve finale. We zullen zien waar we uitkomen.”

Ook zus Hermien naar halve finales

Enkele minuten later was het de beurt aan zus Hermien en Lize Broekx. De Belgische vrouwen deden het al even schitterend. Halfweg kwamen ze als eerste door en daarna lieten ze hun tegenstanders geen schijn van kans. In de eerste sessie eindigden de Belgen nog als vierde, maar dat zetten ze in de kwartfinales dus makkelijk recht. “Uiteindelijk is de herkansing varen geen nadeel gebleken”, zegt Broekx. “We hebben ons niet volledig moeten geven, en dat maakt toch een verschil.” Twee op twee dus voor de Belgen: een betere start konden onze landgenoten zich niet inbeelden.

Uitslag kwartfinales heren

1. ARTUUR PETERS (BEL) 3:45.714

2. Samuele Burgo (Ita) 3:45.993

3. Roman Anoshin (Roc) 3:46.576

4. Simon Mc Tavish (Canada) 3:52.467

5. Guillaume Burger (Fra) 3:52.817

6. Amado Cruz (Biz) 4:15.262

Uitslag kwartfinales dames

1. BROEKX – PETERS (BEL) 1:47.649

2. Arft – Bruessler (Dui) 1:48.450

3. Lehaci – Schwarz ( Oos) 1:49.777

4. Hoskin – Hatton (NZl) 1:50.507

5. Funch – Iversen (Den) 1:52.678

6. Ben Ismail – Sassi (Tun) 2:10.979

Gerelateerd