Aantal nieuwe besmettingen daalt licht in Mechelse regio, ziekenhuiscijfers blijven ongeveer gelijk

77% van alle inwoners in de Mechelse regio werd al gevaccineerd. 

77% van alle inwoners in de Mechelse regio werd al gevaccineerd. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in onze regio is de afgelopen week opnieuw wat afgenomen. Sciensano telde 347 positieve tests. De ziekenhuiscijfers blijven voor de tweede week op rij stabiel en meer dan 60% van de mensen werd intussen volledig gevaccineerd.

Stijn Van de Sande

Voor de tweede week op rij is het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus in het arrondissement Mechelen gedaald. Tot zaterdag 31 juli telde gezondheidsinstituut Sciensano 347 nieuwe besmettingen. Vorige week waren dat er nog 363 en de week daarvoor waren er zelfs 459 gevallen. Het aantal van bij het begin van de zomer is wel nog lang niet in zicht. Eind juni werden er gemiddeld tussen de vijftig en zeventig besmettingen per week geregistreerd.

Mechelen heeft het grootste aantal nieuwe besmettingen en kende ook een stijging ten opzichte van vorige week. Er werden 110 gevallen geregistreerd. Dat zijn er dertig meer dan een week geleden. Een aantal besmettingen op jeugdkampen ligt mogelijk aan de oorzaak van deze stijging. In Lier werden er nog 55 besmettingen geregistreerd en in Heist-op-den-Berg waren het er dertig. Het aantal nieuwe gevallen neemt er wel verder af. In Willebroek verdubbelde het aantal besmettingen: van veertien naar 28.

Ziekenhuiscijfers stabiel

De incidentie in Lier is fors gezakt, maar is met 371 besmettingen per 100.000 inwoners wel nog steeds het hoogst van alle gemeenten in onze regio. Bonheiden telde omgerekend 297 besmettingen en in Sint-Katelijne-Waver bedraagt de incidentie 288. Door het groeiend aantal besmettingen stijgt ook de Mechelse incidentie. De Dijlestad gaat net voorbij de kaap van de tweehonderd. Per 100.000 inwoners werden er de afgelopen twee weken 203 besmettingen geteld. In de overige gemeenten schommelt de incidentie tussen de honderd en tweehonderd.

 

 ©  rr

De ziekenhuiscijfers blijven intussen stabiel. Op vrijdag 30 juli lagen er 41 coronapatiënten in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Dat is er één minder dan een week eerder. Het aantal mensen dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen, steeg wel: van negen naar twaalf. Vijf patiënten moeten op dit moment aan de beademing. Dat is er één meer dan een week geleden, maar dat aantal blijft wel al enkele dagen gelijk.

Voorlopig geen sluiting van vaccinatiecentra

Intussen kregen ruim 268.000 inwoners van het arrondissement Mechelen minstens één prik. Dat is 77,02% van het totale aantal inwoners. Bornem heeft de hoogste vaccinatiegraad: 83,06%. Ook in Puurs-Sint-Amands, Putte, Bonheiden en Heist-op-den-Berg werd meer dan 80% van de mensen minstens deels gevaccineerd. In diezelfde gemeenten werden ook al het grootste aantal mensen volledig ingeënt. Over de hele regio bekeken kreeg 62,41% van de mensen alle prikken die nodig zijn.

De vijf vaccinatiecentra in onze regio zijn intussen volop bezig met het vaccineren van tieners. Zowat overal zijn de 12- tot 15-jarigen aan de beurt, maar enkel in Lier heeft men op dit moment een zicht op een sluitingsdatum. Men wil er het vaccinatiecentrum ten laatste op 30 september sluiten. De andere centra wachten af. “De ‘tweedekansers’ houden ons nog zeker tot oktober bezig en we weten niet wat de overheid gaat beslissen over een eventuele derde prik. Het is dus afwachten”, zegt Chris Van Tongelen van het centrum in Putte.

Nu in het nieuws