Julie Allemand na nederlaag tegen China: “We waren misschien te veel afhankelijk van Meesseman”

 

 ©  REUTERS

De Belgian Cats leden maandag hun eerste nederlaag op deze Olympische Spelen tegen een sterk China met 74-62. Julie Allemand, een van de topspeelsters bij de Belgen, was duidelijk in haar reactie.

Jens Heylen

Na afloop van de 74-62 nederlaag tegen China was Julie Allemand uiteraard teleurgesteld. “Ja, ik ben teleurgesteld, maar deze match was ook een goede indicatie met het oog op de kwartfinale. Het was een zeer fysieke wedstrijd. China speelde namelijk zeer goed. Ze hebben ons wakkergeschud dat we in de komende wedstrijd toch een reactie zullen moeten tonen.”

LEES OOK.Geen groepswinst voor Belgian Cats na nederlaag tegen China, basketploeg is wel reekshoofd in kwartfinales

Zelf was ze ook eerlijk dat het niveau van de Belgian Cats niet hetzelfde was als tegen Australië en Puerto Rico. “Ons spel was inderdaad niet top. We hebben een aantal schoten gemist, al ligt dat natuurlijk ook aan China, dat ons goed bespeeld heeft. Wij daarentegen hadden moeilijkheden om de Chinezen goed uit hun spel te houden. Ze konden veel driepunters scoren, ze waren quasi overal op het juiste moment. Het komt misschien ook aan op de details. Zeker op het einde van de match hebben we veel ballen verloren.”

Al hadden de Belgen het ook knap lastig met de grote Chinezen ‘inside’. “Het was niet makkelijk om ‘in the paint’ te scoren aangezien er daar grote en krachtige tegenstandsters stonden die meteen voor de rebound konden gaan. We hebben dan ook een risico genomen om veel driepunters te proberen.”

Afhankelijkheid Meesseman

Emma Meesseman was opnieuw een van de steunpilaren bij de Belgian Cats. Bij de rust had ze namelijk 20 van de 37 punten voor haar rekening genomen.

“Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. We waren misschien wel iets te afhankelijk van Meesseman, maar het is ook belangrijk dat de vier andere speelsters zich ook comfortabel voelen en hun vertrouwen kunnen tonen op het veld. Daar moeten we samen aan werken in de toekomst. Al heeft iedereen natuurlijk ook alle vertrouwen in Emma. Maar de anderen, inclusief mezelf, moeten dus ook aan haar tonen dat we vertrouwen hebben zodat zij ook op ons kan terugvallen. Daar worden we allemaal beter van, verdedigend en aanvallend. We zijn allemaal klaar en het is ook van belang dat ieder het maximum uit zichzelf haalt.”

België is reekshoofd bij de loting, die straks om 16u30 zal plaatsvinden. In de kwartfinale zullen de Cats het dan opnemen tegen Servië, Frankrijk, Japan of Canada (tenzij Australië zich nog plaatst als beste derde).

 

 ©  BELGA

“Misschien wat decompressie”

“We wisten dat het heel lastig zou worden want we kennen de Chinezen heel goed. We kennen hun fysieke kracht, dat ze 40 minuten tempo kunnen aanhouden met veel intensiteit. Het heeft ons vandaag veel problemen bezorgd, vooral in het vierde kwart. Daar ligt deels de verklaring voor het verschil van twaalf punten”, reageerde bondscoach Philip Mestdagh.

De Belgen waren het toernooi begonnen met duidelijke zeges tegen Australië en Puerto Rico. Daardoor wisten ze al voor het duel met Chinezen dat de kwalificatie voor de kwartfinales op zak was. “Misschien zorgde dat besef voor wat decompressie”, aldus Mestdagh.

“We wisten dat het een fysieke slag zou worden. In het vierde kwart viel het bij ons wat uit elkaar. Misschien konden we het op dat moment mentaal niet helemaal meer opbrengen omdat de kwartfinale al binnen was. Maar in een wedstrijd moet je er altijd 40 minuten blijven voor gaan. Dat is een les die we moeten meenemen naar de volgende wedstrijd. We waren gekomen voor een derde zege, dus dit is een ontgoocheling. Maar als ploeg hebben we wel gevochten en alles gegeven. Kleine details maakten het verschil”, zei Jana Raman. “We staan nu waar we willen staan, in de kwartfinales. Dat was altijd ons doel. Nu proberen we de volgende stap te zetten en we zien wel wat er komt.”

Raman was er door een handbreuk niet bij op het EK. In Japan groeit ze stilaan naar haar beste vorm toe. “Je voelt wel dat je matchritme mist. Maar ik probeer elke match wel meer mijn stempel te drukken”, aldus Raman, die zeven punten maakte en vier rebounds plukte.

Gerelateerd