Ontdek een van oudste kanalen van Gent met nieuwe fiets- en wandelroute

Auteur Frank Gelaude, gedeputeerde An Vervliet, Martine Pieteraerens  van Dienst Erfgoed en Sophie Anseeuw van IOED Meetjesland stelden de nieuwe brochure voor. 

Auteur Frank Gelaude, gedeputeerde An Vervliet, Martine Pieteraerens van Dienst Erfgoed en Sophie Anseeuw van IOED Meetjesland stelden de nieuwe brochure voor. ©  Provincie Oost-Vlaanderen

Gent/Ertvelde -

De Burggravenstroom van Gent naar Ertvelde was een van de oudste kanalen van Vlaanderen. Met een nieuwe route wil de Provincie Oost-Vlaanderen meer mensen kennis laten maken met de geschiedenis van het vrijwel onbekende kanaal.

Fien Lakiere

Gent ligt aan de samenvloeiing van Leie en Schelde, maar vanuit de stad liepen vroeger ook enkele belangrijke kanalen richting zee. Zo had je het Lievekanaal, maar ook de Burggravenstroom, die ook de Schipgracht of de Moere genoemd werd.

De Burggravenstroom liep volledig door van Gent naar Ertvelde. 

De Burggravenstroom liep volledig door van Gent naar Ertvelde. ©  Provincie Oost-Vlaanderen (F. Gelaude op basis van Denis 1992, p. 105)

Het kanaal werd gegraven rond 1200, om per schip turf aan te voeren vanuit Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland. Turf was naast hout een belangrijke brandstof in het middeleeuwse Gent, toen na Parijs de grootste stad ten noorden van de Alpen. Vanaf eind 19de eeuw verloor het kanaal zijn belang en slibde dicht, werd gedempt of verviel tot open riool of afwateringsgracht.

Om die geschiedenis bekend te maken bij het brede publiek, werd een nieuwe fiets- en wandelroute opgesteld van 15 km langs gedempte en open delen van de stroom. De brochure is de 40ste Erfgoedsprokkel van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Info: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels

 

 ©  Provincie Oost-Vlaanderen

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent