De hoogtepunten van dag 10: een fenomeen uit Nederland, een komeet uit Puerto Rico, een brok ambitie uit België en een historische stunt van Canada

De eerste olympische titel is binnen voor Hassan. Nog twee te gaan. 

De eerste olympische titel is binnen voor Hassan. Nog twee te gaan. ©  REUTERS

De tiende dag van de Olympische Spelen was the day after de gouden dag van Nina Derwael. Voor Team Belgium waren er geen nieuwe kansen op eremetaal. We sprokkelden de topprestaties dus uit alle hoeken van de wereld en op alle soorten ondergrond: tartan, water en gras. Hieronder beleeft u de vijf beste momenten van de dag.

Michael Van Damme

1. Fenomenale Hassan schittert met vallen en opstaan

Hassan (blauwe broek en oranje shirt) lijkt uitgeteld in haar reeks van de 1500 meter, maar zal als de bliksem rechtstaan en alsnog autoritair haar reeks winnen.    

Hassan (blauwe broek en oranje shirt) lijkt uitgeteld in haar reeks van de 1500 meter, maar zal als de bliksem rechtstaan en alsnog autoritair haar reeks winnen.  ©  REUTERS

In de laatste ronde van de 1500 meter ten val komen en toch met overmacht je reeks winnen, dan steek je met kop en schouders boven je concurrentes uit.

De Nederlandse Sifan Hassan -geboren in Ethiopië- gaat voor drie olympische titels, maar bijna liep het meteen mis in haar reeks op de 1500 meter. In de laatste ronde wilde ze vanuit de achtergrond aanvallen, maar dat was zonder de Keniaanse Edinah Jebitok gerekend, die haar meesleurde in een val. Terwijl het voor de meeste loopsters over and out zou zijn geweest, veerde Hassan onmiddellijk op en schoot als een speer voorbij alles en iedereen om alsnog autoritair haar reeks te winnen en door te stoten naar de halve finales.

De onvoorziene krachtinspanning kroop niet in haar kleren -iets waar kenners voor hadden gevreesd- want later op de dag won Hassan de olympische titel op de 5000 meter. Dat wil ze nog eens overdoen op de 1500 meter en de 10.000 meter.

LEES OOK: Sifan Hassan bezorgt Nederland eerste atletiekgoud in 29 jaar met soevereine zege op 5.000m

2. Stormachtige opgang van Camacho-Quinn levert Puerto Rico primeur op

Camacho-Quinn schitterde niet alleen in de finale van de 100 meter horden, maar ook achteraf op het podium. 

Camacho-Quinn schitterde niet alleen in de finale van de 100 meter horden, maar ook achteraf op het podium. ©  ISOPIX

De 24-jarige Puertoricaanse Jasmine Camacho-Quinn heeft op de 100 meter horden de Amerikaanse topfavoriete en wereldrecordhoudster Kendra Harrison geklopt. Het was voor Puerto Rico het eerste olympisch goud ooit in de atletiek.

De besttijd van Camacho-Quinn vóór de Olympische Spelen was 12”38, maar in Tokio deed ze in twee van haar drie races beter. In de halve finales liep ze met 12”26 een nieuw olympisch record en de op drie na beste tijd aller tijden. In de finale was ze één honderdste sneller dan haar besttijd van vóór Tokio. Harrison pakte zilver in 12”52 en de Jamaicaanse Megan Tapper brons in 12”55.

Een van de verklaringen voor de stormachtige opgang van Camacho-Quinn is haar nieuwe coach John Coghlan, met wie ze in december vorig jaar ging samenwerken in de Verenigde Staten. Letterlijk en figuurlijk een gouden samenwerking dus.

LEES OOK: Anne Zagré strandt in halve finales 100 meter horden: “Missie volbracht, alleen jammer dat ik laatste eindig”

3. Lize Broekx en Hermien Peters winnen hun kwartfinale en tanken vertrouwen

Winnen is winnen, ook al is het in de herkansingen. En dus kan er een vreugdehandje af tussen Hermien Peters en Lize Broekx.  

Winnen is winnen, ook al is het in de herkansingen. En dus kan er een vreugdehandje af tussen Hermien Peters en Lize Broekx.  ©  BELGA

Kajaksters Hermien Peters en Lize Broekx hebben hun ticket voor de halve finales van de K2 500 meter op zak door hun kwartfinale te winnen. In hun reeks hadden ze naast de top twee gegrepen waardoor ze herkansingen moesten roeien, maar daarin presteerden de olympische debutanten uitstekend. Peters en Broekx speelden het slim: toen ze doorhadden dat de top twee in hun reeks buiten bereik was, spaarden ze hun krachten voor de kwartfinale. Met succes. Met hun vormpeil mogen ze morgen hopen een de A-finale.

LEES OOK: Artuur Peters en de K2 Broekx-Peters plaatsen zich zegevierend voor de halve finales van het kajak: “hadden getraind op herkansingen”

4. Couckuyt stelt record scherper, maar een kampioene wil altijd meer

Paulien Couckuyt had vooraf gehoopt op een Belgisch record en een halve finale. Opdracht volbracht, maar ambitieus als ze is, was Couckuyt achteraf toch niet helemáál tevreden.  

Paulien Couckuyt had vooraf gehoopt op een Belgisch record en een halve finale. Opdracht volbracht, maar ambitieus als ze is, was Couckuyt achteraf toch niet helemáál tevreden.  ©  BELGA

Paulien Couckuyt liep in haar halve finale in de gietende regen opnieuw een Belgisch record op de 400 meter horden. Ze verbeterde haar eigen besttijd naar 54”47. Een knappe prestatie die nét niet volstond voor een finaleplaats.

De 24-jarige hordenloopster had zich op de borst kunnen kloppen na een knap tornooi, maar stak niet onder stoelen of banken dat ze op meer had gehoopt. “Mijn ambitie vooraf was de halve finale en mijn persoonlijk record verbreken, waarin ik geslaagd ben. Als ik de perfecte race had gelopen, dan had ik hier vrede mee kunnen hebben, maar ik heb de achtste horde verpest”, gaf ze eerlijk toe. “Die finaleplaats had erin gezeten. Over drie jaar in Parijs moet dat nu lukken.”

Perfectionisme en ambitie durven uitspreken, dat is de spirit van echte kampioenen. Donderdag komt Couckuyt in actie met de Belgian Cheethas, de vrouwelijke aflossingsploeg 4x400m.

LEES OOK: Paulien Couckuyt loopt BR in halve finale 400m horden, maar grijpt naast finaleplaats: “Als ik horde acht niet verpest...”

5. Canadese voetbalvrouwen pakken uit met historische stunt

De Canadese vrouwen konden twintig jaar lang niet winnen van Team USA, maar in Tokio geschiedde het wonder. Doelpuntenmaakster Jessie Fleming vond dat reden genoeg om eens gek te doen.   

De Canadese vrouwen konden twintig jaar lang niet winnen van Team USA, maar in Tokio geschiedde het wonder. Doelpuntenmaakster Jessie Fleming vond dat reden genoeg om eens gek te doen.  ©  REUTERS

De Amerikaanse voetbalvrouwen arriveerden als torenhoge favorieten in Tokio na 44 wedstrijden zonder nederlaag, maar op het olympisch tornooi verloren ze twee keer. Team USA greep door hun tweede nederlaag in dertien dagen net als in Rio naast de olympische finale.

Canada - goed voor brons in Rio- klopte de VS in de halve finales met 0-1 dankzij een strafschopdoelpunt. Het was de eerste keer in twintig jaar dat de Canadese vrouwen hun Amerikaans collega’s klopten, pas de vierde keer ooit in 62 onderlinge duels.

In de eerste helft namen beide teams geen grote risico’s, maar na de pauze drukten de Amerikaanse vrouwen het gaspedaal in. Tevergeefs, want Jessie Fleming, uitkomend voor Chelsea, scoorde na tussenkomst van de VAR met een penalty het enige doelpunt van de wedstrijd. Zweden is de andere finalist. De VS speelt tegen Australië voor het brons.

LEES OOK: Canadese vrouwen plaatsen zich ten koste van topfavoriet VS als eerste voor olympische voetbalfinale

Gerelateerd