Facebook deblokkeert pagina Mu.ZEE Oostende na foto van naaktsculpturen van Permeke

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Facebook heeft de pagina van museum Mu.ZEE Oostende gedeblokkeerd. Dat meldt het museum dinsdag. De pagina werd midden juli nog geblokkeerd door Facebook nadat het museum een foto online plaatste van kunstenaar Constant Permeke met een sculptuur van een naakte vrouw.

Ruim twee weken lang werd de Facebookpagina van Mu.ZEE geblokkeerd. Verschillende pogingen om in contact te komen met Facebook en de aanvraag tot deblokkering bleven zonder resultaat. Na heel wat persaandacht op maandag, bleek de Facebookpagina sinds dinsdagmorgen gedeblokkeerd. “Wij willen daarom in de eerste plaats de pers bedanken. De persaandacht heeft het proces van het deblokkeren ongetwijfeld versneld”, klinkt het. Voor Mu.ZEE is daarmee de kous echter niet af.

In de volgende weken blijft Mu.ZEE proberen in contact te komen met Facebook en wil ze ook de collega-musea oproepen om een gezamenlijk standpunt in te nemen wanneer het gaat om artistiek naakt te publiceren op social media.

Op 16 juli plaatste Mu.Zee een foto op hun Facebookpagina van Permeke bij zijn naaktsculpturen. Niet veel later werd het bericht verwijderd door Facebook en bleek ook de volledige pagina geblokkeerd. “Wij hebben de blokkering aangevochten bij Facebook zelf maar tot nu toe zonder resultaat”, zegt Castermans. “Dit is echt een ramp, want een groot deel van onze communicatie gebeurt via Facebook. We hebben een pagina met 16.000 volgers en daar hebben we heel veel werk in gestoken. Zomaar een nieuwe pagina maken, dat willen we liever vermijden.”

Toerisme Vlaanderen kreeg in 2018 met dezelfde problemen te maken. Ook toen werd een advertentie over het Rubensjaar offline gehaald. Uiteindelijk mocht Toerisme Vlaanderen na overleg weer advertenties plaatsen met artistiek naakt. Mu.Zee hoopt uiteindelijk ook tot een regeling te komen met Facebook.

LEES OOK

Nu in het nieuws