Pak minder auto’s ingeschreven door vertraagde leveringen

 

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

In juli zijn opvallend weinig nieuwe personenauto’s ingeschreven in België. Het waren er maar 27.596, of 38 procent minder dan in juli vorig jaar. Volgens sectorfederatie Febiac is dat vooral te wijten aan aanhoudende vertragingen door het tekort aan chips.

Verschillende autoproducenten hebben hun fabrieksband al tijdelijk moeten stilleggen omdat de aanvoer van computerchips verstoord was. Dat probleem heeft ook een impact op de verkoop, zo blijkt. Wie een auto bestelt, moet er vaak langer op wachten dan normaal. 

Febiac weet niet of er een inhaalbeweging komt in de inschrijvingscijfers in de komende maanden. “Dat is moeilijk te zeggen. Mensen die nu een nieuwe wagen nodig hebben en niet kunnen wachten, zullen misschien een meteen beschikbare tweedehandswagen kopen”, zegt Febiac-woordvoerder Christophe Dubon.

In de eerste zeven maanden van 2021 werden 259.987 personenwagens ingeschreven. Daarmee lopen de inschrijvingen nog licht achter (-0,44 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen vanaf maart de autodealers nochtans zwaar geraakt werden door lockdownmaatregelen. In 2019 waren tegen eind juli al 355.598 auto’s ingeschreven.

Lees ook

Nu in het nieuws