Bloedneuzen en afgebroken wissers: heel soms loopt een coronatest verkeerd, maar zo doe je het correct

 

 ©  robin utrecht

Sinds het aantal coronatests door het toegenomen vakantieverkeer de hoogte ingegaan is, duiken iets meer gevallen op van complicaties bij het afnemen van die tests. Zo komen neusbloedingen en afgebroken wissers wel eens voor, zei arts Frans Indesteege op Radio 1 en bevestigt hij aan de redactie. “Maar je kan het vermijden door de test correct af te nemen.”

De gevallen waarin er iets misloopt tijdens het afnemen van een test, zijn uitzonderingen. “Die complicaties komen maar heel zelden voor”, zegt Frans Indesteege, voorzitter van Belgische beroepsvereniging voor neus-, keel- en oorspecialisten, die benadrukt dat er geen reden tot paniek is. “Want er worden onnoemelijk veel van die tests afgenomen. Dit doet zich echt voor in een grote minderheid van de gevallen.”

Dokter Indesteege ziet twee complicaties die zich vooral voortdoen. “Ten eerste de neusbloedingen, die zie je het vaakst. Die stoppen bijna altijd spontaan, hoewel ik vorige week toch een geval heb gehad waarin de neus maar bleef bloeden. Dan kan een ingreep nodig zijn om het bloedvat dicht te maken, of moet je toch een dag of twee met een tampon in de neus om het te doen stoppen.”

De tweede complicatie is vervelender, maar komt gelukkig nog minder voor: het afbreken van de wisser, het stokje waarmee je in de neus gaat om een staal te nemen. “Als dat breekt, blijft het zitten achteraan de neus. Dan moet een arts dat eruit halen. Dat gebeurt zonder verdoving, maar het is wel iets om voor op te letten.”

Intussen zijn ook een paar gevallen bekend waar met de wisser een lek gemaakt wordt in het dak van de neus. “Daardoor kan hersenvocht naar buiten. Met een korte ingreep is dat te herstellen zonder letsels over te houden. In het ergste geval kan dat leiden tot hersenvliesontsteking of hersenontsteking, maar dat heeft zich nog niet voorgedaan na het afnemen van een test met een wisser. Maar theoretisch kan het.” Enkele keren is het ook al gebeurd dat iemand na een test flauwviel. “En van één iemand weet ik dat die flauwviel, vervolgens van een stoel viel en daarbij zijn neus en kaak brak. Maar dat is eerder pech.”

Essentieel bij het afnemen van een coronatest is volgens dokter Indesteege dan ook dat de afnemer voldoende geïnstrueerd is en uitleg gekregen heeft. “Het gebeurt niet altijd op de goede manier”, zegt hij. “Belangrijk is dat de wisser horizontaal over de bodem van de neus in de neus gaat, en zeker niet omhoog in de neus. Daarnaast moet je erop letten bij weerstand niet te forceren, maar de andere kant op te gaan. Een neus is niet symmetrisch: soms heb je een moeilijke doorgang aan de linkerkant maar kan op dezelfde plaats rechts wel door.”

 (gjs)

LEES OOK

Nu in het nieuws