Onwaarschijnlijke reddingsactie: mensen gieten zes uur lang water over aangespoelde orka en redden zo zijn leven

 

 ©  AFP

Zes uur lang hebben de bemanningsleden van een jacht en vrijwilligers van een natuurorganisatie water over een aangespoelde orka gegoten om het dier in leven te houden, tot het water weer hoger kwam en het dier redde. Een heldhaftige reddingsactie.

Het dier was donderdag vast komen te zitten tussen een hoop stenen op het Prince of Wales-eiland, dichtbij Alaska. De situatie was erg penibel: zonder water kan een orka natuurlijk niet overleven. Gelukkig voor het dier zagen enkele oplettende opvarenden van een jacht het liggen. Zij vormden een menselijke ketting en gaven elkaar zo volle emmers water door, die ze vervolgens over het immense dier kapten. Net op tijd, want boven het dier cirkelden al enkele hongerige vogels.

Urenlang hielden de bemanningsleden het vol, terwijl ze natuurorganisatie National Oceanic and Atmospheric Administration inlichtten. Dat kwam ter plaatse met de nodige toeters en bellen: een speciale waterslang waarmee ze nevel over het dier konden laten neerdalen en ondertussen de vogels op een afstand houden.

Charles Strickland, de eigenaar van het jacht dat als eerste ter hulp kwam, vertelt in The New York Times dat hij duidelijk merkte dat de orka heropleefde toen hij er water overheen kapte met zijn crew. “Er kwamen tranen uit zijn ogen, het was triest. Maar na een tijdje zag hij er echt beter uit.”

Na zes uur kwam het water weer hoger en werd het dier gered uit zijn situatie. Al die tijd hadden de vrijwillige redders in nood het in leven gehouden.

 (gjs)

Nu in het nieuws