Verenigde Naties eisen opheldering

 

 ©  EPA-EFE

De Verenigde Naties (VN) eisen dat de oorzaken van de enorme explosie in Beiroet worden opgehelderd. Een jaar na de ramp, waarbij ongeveer 200 doden en 6.000 gewonden vielen, strijden slachtoffers en familieleden nog steeds voor de waarheid en gerechtigheid, zei een woordvoerster van de VN dinsdag in Genève.

Bron: BELGA

De Libanese regering moet zorgen dat er een grondig en onpartijdig onderzoek wordt gevoerd en dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen, eiste Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Ze herinnerde eraan dat de explosie in de haven van Beiroet de crisis in het land nog heeft verergerd. Honderdduizenden mensen, waaronder veel vluchtelingen uit buurland Syrië, zijn afhankelijk van voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma om te overleven.

De explosie, die op 4 augustus 2020 plaatsvond, heeft grote delen van de haven en de aangrenzende woonwijken verwoest. De ontploffing zou zijn veroorzaakt door grote hoeveelheden van het zeer explosieve ammoniumnitraat, dat jarenlang zonder veiligheidsmaatregelen in de haven was opgeslagen. Tot op heden zijn de precieze oorzaken nog niet opgehelderd en zijn de verantwoordelijken nog niet bij naam genoemd.

Volgens mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch belemmeren de Libanese autoriteiten het onderzoek.

Op de eerste verjaardag van de ramp woensdag/morgen blijven de openbare gebouwen gesloten en zullen de vlaggen halfstok hangen.

LEES OOK

Nu in het nieuws