Matt Damon al dagen onder vuur na rel

 

 ©  Evan Agostini/Invision/AP

Hollywoodacteur Matt Damon is betrokken geraakt bij een rel over homofoob taalgebruik. In ‘The Sunday Times’ beweerde hij dat hij het woord faggot of flikker - een scheldwoord voor homoseksuele mannen - recent niet meer gebruikt. Maar nu trekt hij zijn staart in. Met een nieuw statement, waarin hij de puntjes op de “i” zet.

Bron: The Sunday Times, BBC, Hollywood Reporter

De acteur brengt duidelijkheid nadat een uitspraak van hem in een interview met The Sunday Times verkeerd werd geïnterpreteerd.

In dat gesprek vertelde Damon dat de term ‘flikker’ vaak gebruikt werd toen hij nog een kind was, maar dan wel in een andere context. De commotie ontstond toen hij in datzelfde gesprek met de Britse krant ter sprake bracht dat hij het woord onlangs nog in een mop had gebruikt. Iets waarover hij op de vingers werd getikt door één van zijn dochters.

De Bourne Identity-vedette heeft er drie. Isabella (15), Gia (13) en Stella (10). “Het was maar een grapje”, reageerde Matt op zijn dochter die woest naar haar kamer liep, toen ze de grap hoorde. “Ze ging naar haar kamer. En ze schreef een zeer lange en mooie brief waarin ze mij uitlegde waarom dat woord gevaarlijk is.”

Volgens Damon opende die brief zijn ogen, zo beweert hij in The Sunday Times. “Ik begreep haar volledig en heb beloofd dat woord nooit meer te zullen gebruiken. Het was een terechte opmerking en het is begrijpelijk dat ze beledigd was door mijn gedrag.”

Bakken kritiek

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De acteur kreeg na het artikel bakken kritiek over zich heen en dus stuurde hij prompt een verklaring met een nieuwe versie van de feiten naar The Hollywood Reporter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“In een recent interview heb ik wat meer verteld over een discussie die ik had met mijn dochter. Ik probeerde haar uit te leggen dat er op vlak van dergelijk taalgebruik al heel wat vooruitgang is gemaakt. Toen ik jong was, hoorde ik dit woord overal en in 2003 zat het zelfs nog verwerkt in een script van een film waar ik toen in meespeelde.”

Daarnaast stelde de acteur nog dat hij ontzettend trots was op zijn dochter omdat ze begreep waarom het woord pijnlijk is om te horen voor iemand uit de LGBTQ+-gemeenschap.

“Ik was het niet alleen met haar eens, ik was ook fier dat ze sociale gelijkheid zo hoog in het vaandel draagt.”

Eindigen deed hij zo. “Ik gebruik scheldwoorden als flikker gewoonweg niet. Ik begrijp dat mijn uitspraak in het verkeerde keelgat is geschoten bij sommigen, maar er is geen twijfel over mogelijk: ik steun de LGBTQ+-gemeenschap voor de volle 100 procent.”