OVERZICHT. Deze Belgen komen vannacht en woensdag in actie: Nafi begint eraan, Cats moeten voorbij Japan en ruiters dromen van medaille

 ©  REUTERS

Woensdag komen weer flink wat Belgen in actie. Onder meer Nafi Thiam begint in de zevenkamp aan haar missie om voor een tweede keer op rij olympisch kampioen te worden. De Belgian Cats strijden voor een ticket voor de halve finale en de ruiters willen individueel naar een medaille springen.

Werner Bourlez

2u00, 2u55, 4u40, 11u30, 14u30: Atletiek, tienkamp mannen, dag 1:Thomas Van Der Plaetsen

Van Der Plaetsen start de tienkamp met de 100 meter. Later volgt het verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 meter. De belg is intussen een gevestigde waarde in de tienkampwereld. Zijn beste resultaten boekte hij vijf jaar geleden, met een Europese titel en een negende plaats op de Olympische Spelen in Rio. Hij wil in Tokio beter doen en dat kan. Hij verbeterde in mei in Götzis zijn persoonlijk record (8.430) en er zit nog rek op.

2u03: Golf, ronde 1: Manon De Roey

Na de mannen starten ook de vrouwen aan het golftoernooi in Tokio. Een medaille zit er helaas niet in voor Manon De Roey.

2u35, 3u35, 12u05, 13u38: Atletiek, zevenkamp vrouwen, dag 1: Nafi Thiam

Doet ze het of doet ze het niet? Nafi Thiam kan haar olympische titel in het zevenkamp verlengen en zou daardoor levende legende Jackie Joyner-Kersee evenaren. Thiam start haar zevenkamp op de 100 meter horden. Daarna volgt haar specialiteit: het hoogspringen. In de namiddag staat het kogelstoten en de 200 meter geprogrammeerd.

2u43, 3u35, 12u05, 13u30:Atletiek, zevenkamp vrouwen, dag 1: Noor Vidts

Naast Thiam is het in de zevenkamp ook uitkijken naar Noor Vidts. Ze brak afgelopen winter door met zilver op het EK in zaal, na Thiam. Ze wil in Tokio ervaring opdoen met het oog op Parijs 2024, maar mits een evenaring van haar persoonlijk record (6.240 punten) is top acht mogelijk.

3u19, 5u50 Kano-kajak, K1 500 m, reeks 1 (en ev. kwartfinale): Hermien Peters en Lize Broekx

Na hun negende plaats in de K2 500 meter mogen Hermien Peters en Lize Broekx het nu individueel proberen op de 500 meter. De eventuele kwartfinale wordt 2,5 uur later gevaren.

10u20: Basketbal vrouwen, kwartfinale: Belgian Cats-Japan

De Belgian Cats lootten als reekshoofd thuisland Japan in de kwartfinales. Het wordt een dubbeltje op zijn kant, maar mits winst mogen de Belgische basketmeisjes daarna nog zeker twee keer aan de slag voor een medaille. In de laatste groepsmatch tegen China werd Emma Meeseman wat aan haar lot overgelaten. Als haar ploegmaats nu wel op niveau acteren zit een halve finale, tegen Spanje of Frankrijk, er zeker in.

12u: Ruitersport, jumping, finales individueel: Niels Bruynseels, Grégory Wathelet en Jerôme Guery

Grégory Wathelet (Nevados S), Niels Bruynseels (Delux van T&L) en Jérôme Guery (Quel Homme de Hus) plaatsen zich dinsdag voor de finale van de individuele jumpingcompetitie. De drie Belgische ruiters legden het parcours foutloos af. Wie dat in de finale opnieuw doet, maakt kans op een medaille. Maar ook de tijd wordt belangrijk.

12u12: Atletiek, 1.500m vrouwen, halve finale: Elise Vanderelst

De Europese kampioene in zaal kon zich nipt plaatsen voor de halve finale en moet vooral genieten en ervaring opdoen. Een finaleplaats wordt heel moeilijk.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners