New Yorks gouverneur Cuomo heeft “meerdere vrouwen seksueel geïntimideerd”, president eist dat hij opstapt

Het onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag van de Democratische New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo is afgerond. Volgens procureur-generaal Letitia James heeft de gouverneur zich schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie van minstens elf vrouwen. Intussen eisen almaar meer partijgenoten, onder wie president Joe Biden, dat hij opstapt. Het Huis van Afgevaardigden van de staat New York gaat een afzettingsprocedure opstarten.

adm, adbBron: Belga, NBC, Guardian, CNN, Fox

Het rapport van het onderzoek heeft het over een toxische werkomgeving waar seksuele intimidatie, ongewenste aanrakingen en opmerkingen legio waren. Het onderzoek nam vijf maanden in beslag, ruim 179 getuigen werden verhoord, de gouverneur zelf werd 11 uur lang ondervraagd.

LEES MEER. Joe Biden: Andrew Cuomo moet aftreden als beschuldigingen bevestigd worden

“Het onafhankelijk onderzoek heeft geconcludeerd dat gouverneur Andrew Cuomo meerdere vrouwen seksueel heeft lastiggevallen en daarmee federale en regionale wetten heeft geschonden”, aldus procureur-generaal James tijdens een persconferentie. “Veel van de slachtoffers waren jonge vrouwen, ze werden ongewenst aangeraakt, gekust, geknuffeld en kregen ongewenste opmerkingen.”

In het rapport staan twee nieuwe getuigenissen van vrouwen die zeggen ongewenst benaderd te zijn door de gouverneur. In totaal is nu sprake van minstens elf vermeende slachtoffers. Nog volgens het rapport is sprake van represailles jegens één van de vrouwen die hem beschuldigen. Zijn naaste medewerker gaan daarbij niet vrijuit: er werd een omgeving gecreëerd waar Cuomo’s seksueel ongepast gedrag kon voortduren en “bloeien”, door het gebruik van angst, intimidatie en vergelding, de aanvaarding van zijn geflirt en opmerkingen als gewoon “ouderwets”, en de bescherming door een loyale entourage die beschuldigingen niet serieus nam noch liet onderzoeken. Het gaat onder meer om de broer van de gouverneur, CNN-anker Chris Cuomo, benadrukt Fox News.

Het rapport noemt de gedragingen van gouverneur Andrew Cuomo “onwettig”, maar een voetnoot stipt aan dat het rapport niet kan concluderen of “de feiten het onderwerp kunnen zijn van strafrechtelijke vervolging”. De districtsprocureur van Albany County in de staat New York kondigde even later wel aan dat een onderzoek is geopend om na te gaan of sprake is van misdaden. De feiten in het rapport deden zich voor tussen 2013 en 2020. De gouverneur is aan zijn derde ambtstermijn bezig.

LEES OOK. De val van ‘nationale held’ Andrew Cuomo: strippoker op het vliegtuig, seksueel getinte vragen en een kus op de lippen

Reactie Cuomo

“De feiten zijn heel anders dan hoe ze zijn geportretteerd”, zei Cuomo dinsdag in een bijna 15 minuten durende reactie. Het onafhankelijk onderzoek zou partijdig zijn en de getuigenissen van de gouverneur genegeerd hebben, net als bewijs dat niet paste bij het verhaal dat men wilde ophangen. En het rapport zou politiek gemotiveerd zijn, hoewel procureur-generaal James nochtans zelf lid is van de Democratische partij. Cuomo claimt nooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of ongepaste seksuele opmerkingen te hebben gemaakt. “Dat is gewoon niet wie ik ben.”

In zijn reactie toonde hij vreemd genoeg een reeks foto’s waarop hij allerlei mensen kust en knuffelt. “Ik omhels mensen. Ik knuffel mensen. Mannen en vrouwen. Soms laat ik mij weleens ‘schatje’ of ‘liefje’ ontvallen. Ik maak grapjes met mensen. Ik vertel moppen, sommige beter dan andere. Ik ben dezelfde persoon in het openbaar als privé.” Zijn gedrag, dat alleen bedoeld was om “warmte” te tonen, zou verkeerd geïnterpreteerd zijn.

Cuomo zei dat zijn advocaat een weerlegging van elke aantijging heeft opgesteld, maar voor heel wat partijgenoten kan hij niet aanblijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Partijgenoten eisen ontslag

Onder anderen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi riep Cuomo op ontslag te nemen, net als Chuck Schumer, fractieleider in de Senaat, en senator Kirsten Gillibrand, beiden uit New York, die het hadden over “diep verontrustende” en “compleet onacceptabele” acties. Bill de Blasio, burgemeester van New York City, herhaalde ook al snel dat Cuomo wat hem betreft onmiddellijk moet opstappen voor zijn “walgelijke” gedrag.

Andere prominente Democraten, zoals afgevaardigden Hakeem Jeffries, Gregory Meeks en Tom Suozzi, volgden de Blasio’s voorbeeld in een gezamenlijke verklaring. En ook twaalf Democraten die New York vertegenwoordigen in het Huis van Afgevaardigden, onder wie Jerry Nadler en Alexandra Ocasio-Cortez riepen in een verklaring samen op tot Cuomo’s ontslag.

Ook Biden vindt dat de Democratische gouverneur moet opstappen. 

Ook Biden vindt dat de Democratische gouverneur moet opstappen. ©  REUTERS

Ook de Amerikaanse president Joe Biden riep dinsdag Andrew Cuomo op om op te stappen. Vier maanden geleden zei Biden al dat Cuomo zou moeten opstappen als de beschuldigingen rond seksueel ongewenst gedrag bevestigd zouden worden door een onderzoek. Op 16 maart zei hij aan ABC News te denken dat hij “waarschijnlijk vervolgd zal worden” als het nieuws klopt. De president zei dinsdag dat hij nog steeds achter zijn statement van in maart staat. “Hij zou moeten opstappen. Ik heb begrepen dat het parlement van de staat zou beslissen om hem af te zetten, maar daar ben ik niet zeker van”, zei de president aan de pers in het Witte Huis. Het is ongebruikelijk dat een Amerikaanse president een gouverneur oproept om ontslag te nemen, zeker wanneer de twee tot dezelfde partij behoren.

Afzetting

Het Huis van Afgevaardigden van de staat New York gaat alvast inderdaad een afzettingsprocedure opstarten tegen Cuomo. “Het is mij meer dan duidelijk dat de gouverneur het vertrouwen van de Democratische meerderheid van het Huis van Afgevaardigden verloren is en dat hij niet langer in functie kan blijven”, zei de Democratische voorzitter van het Huis Carl Heastie na een ontmoeting met zijn collega’s.

“Zodra we de nodige documenten en bewijzen hebben gekregen van de minister van Justitie, zullen we snel handelen en ons impeachmentonderzoek zo snel mogelijk afsluiten”, aldus Heastie nog in een mededeling die hij ook op Twitter postte. Het parlement van de staat had al een onderzoek lopen of de gouverneur kan worden afgezet.

Procureur-generaal  voor de staat New York, Letitia James. 

Procureur-generaal voor de staat New York, Letitia James. ©  AFP

LEES OOK

Nu in het nieuws