Reese Witherspoon verkoopt productiehuis voor bijna 1 miljard dollar

 ©  AFP

Actrice maar ook zakenvrouw Reese Witherspoon verkoopt haar productiehuis Hello Sunshine voor 900 miljoen dollar. Het productiehuis - dat onder andere Big Little Lies en The Morning Show maakte - wordt opgekocht door een nieuw productiehuis dat nog een naam moet krijgen. Het nieuwe huis wil de hofleverancier worden voor streamingdiensten zoals Netflix en Amazon.

Nina Bernaerts

De concurrentie op de streaming-markt is moordend. De enige manier om het hoofd boven water te houden is goede content brengen. Dat hebben Tom Staggs en Kevin Mayer (ex topmanagers bij Disney) goed begrepen. Ze leggen daarom 900 miljoen dollar (758 miljoen euro) neer voor Hello Sunshine, het productiehuis van Reese Witherspoon.

Volgens internationale berichten worden Staggs en Mayer in de oprichting van hun nieuw productiehuis geruggensteund door het investeringsbedrijf Blackstone dat nog enkele miljarden achter de hand houdt voor andere aankopen. De ambities rijken hoog: ze willen de serie-hofleverancier worden voor de streamingplatformen. Het nieuw huis moet nog wel een naam krijgen.

Streamingsdiensten

Het is de derde keer op korte tijd dat er grote bedragen op tafel komen voor de fusie of overname van een productiehuis. “Eerder deze maand kocht Amazon MGM voor 8,5 miljard dollar (7,12 miljard euro) dat zet die 900 voor Witherspoon nog in perspectief”, zegt media-expert professor Tom Evens (UGent). “Dan weet je dat er iets beweegt op die markt. Er zijn ondertussen veel streamingdiensten die allemaal een graantje proberen meepikken. Goede content mag dus wel iets kosten.”

Als het op TV kijken aankomt, is het niet meer ‘wat de pot schaft’, maar wel wie het beste gerecht presenteert. “Klopt. En mensen blijven niet oneindig abonnementen aanschaffen. We hebben twee of drie platformen in huis. Het komt er dus op aan om een uitgebreid en exclusief aanbod te hebben. En dat elke maand opnieuw.”

Big Little Lies 

‘Impact maken’

Het is Witherspoon zelf die Hello Sunshine jaren geleden oprichtte toen haar carrière in het slop geraakte. Ze vond dat er te weinig sterke vrouwelijke hoofdrollen waren in Hollywood en richtte daarom haar eigen productiehuis op. Van de band rolden Gone Girl en Wild. Vooral die laatste zette Witherspoon weer op de kaart. De focus verlegde zich na een tijdje van films naar series. Big Little Lies voor HBO werd een instant succes en kon acht van de zestien Emmy-nominaties verzilveren. En ook The Morning Show dat exclusief voor Apple TV ontwikkeld werd, gooide hoge ogen.

Witherspoon en haar team blijven dan ook aan boord van het nieuwe productiehuis, en zullen zo meer fondsen hebben om series en films te maken. “Dit is een betekenisvolle overeenkomst, omdat ze bewijst dat vrouwelijke verhalen ertoe doen. We gaan nog meer entertainende maar ook impactvolle en verlichtende verhalen vertellen. We zullen filmmakers, schrijvers en andere creatieve zielen opportuniteiten kunnen geven om een breed publiek te bereiken”, zei Witherspoon.

LEES OOK. Steeds meer ‘kabelknippers’: zo kan je toch tv kijken zonder (dure) bundels

Aangeboden door onze partners