Wit-Russische activist verdwenen in Kiev

Archiefbeeld: politie in Kiev. 

Archiefbeeld: politie in Kiev. ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is maandag een Wit-Russische activist verdwenen. Het gaat om het hoofd van een ngo – het Wit-Russische Huis in Oekraïne – die hulp biedt aan Wit-Russische burgers die de repressie in hun land zijn ontvlucht. Dat heeft zijn organisatie gemeld via Telegram.

Vitali Tsjitsjov ging maandagochtend naar verluidt joggen in Kiev maar keerde niet terug. Hij was niet bereikbaar op zijn mobiele telefoon, aldus de organisatie. Mensenrechtenorganisatie Viasna zei op Telegram dat vrienden van Tsjitsjov hebben laten weten dat hij al eerder tijdens het joggen door “onbekenden” was gevolgd. Volgens het Wit-Russische huis zijn politie en vrijwilligers met behulp van speurhonden een zoekactie gestart in het gebied waar de man ging sporten, maar dat leverde tot hiertoe geen resultaat op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heel wat Wit-Russen zijn als gevolg van de zware repressie tegen mensen met een afwijkende mening hun land ontvlucht. Vaak trekken ze naar Oekraïne, Polen of Litouwen. Wit-Rusland wordt sinds 1994 met ijzeren vuist geregeerd door president Alexander Loekasjenko.

LEES OOK

Nu in het nieuws