Van kindsterretje naar powervrouw van 1 miljard dollar: het succes van Reese Witherspoon in haar eigen woorden

 

 ©  ISOPIX

Achter de schermen is de Amerikaanse actrice Reese Witherspoon (45) een toegewijde mama en zakenvrouw. Een goede onderneemster, zo blijkt. Haar productiehuis Hello Sunshine, verantwoordelijk voor hitreeksen Big little lies en The morning show, wordt verkocht aan een ander productiehuis voor maar liefst 900 miljoen (!) dollar. Wij overlopen het pad naar haar succes: vanaf de tienerjaren van de ster tot vandaag aan de hand van enkele inspirerende quotes.

Hanne Vandenweghe

Over haar ervaringen met de filmbranche als tiener:

“Het is soms zwaar, want mensen willen dat je beslissingen neemt. Je moet echt je eigen verantwoordelijkheid opnemen en weten wat je doet. Je wordt heel professioneel behandeld. Je bent geen kind meer.

Gezegd in: een interview met Entertainment tonight, 1991

Over de moraal van het verhaal in Legally blonde:

“Ik wilde dat er een soort positieve boodschap voor vrouwen was. Te veel van onze aandacht in de samenleving is gericht op oppervlakkige indrukken over mensen. Uiterlijk komt op de eerste plaats en we gaan niet vaak verder dan dat bij het beoordelen van mensen, wat verschrikkelijk is. Kijk naar Elle Woods (haar personage in Legally Blonde, red.) In het begin werkt ze hard om naar Harvard Law School te gaan, zodat ze indruk kan maken op haar vriend en hem terug kan winnen. Dan wordt ze zich veel bewuster van haar eigen identiteit en begint ze voor zichzelf op te komen. Ze evolueert naar een vastberaden jonge vrouw, die graag haar ambities najaagt en overwint de stereotypen die aan een aantrekkelijke blondine worden gekoppeld.”

Gezegd in: een interview met website Cinema.com, 2001

Over angsten overwinnen:

“Met de juiste soort coaching en vastberadenheid kun je alles bereiken. De grootste prestatie die ik heb bereikt tijdens het filmen van Walk the line, was het overwinnen van mijn angsten.”

Gezegd: in een interview met website Indie London, 2005

Reese Witherspoon en haar ex-man Ryan Phillippe in Cruel intensions.

Reese Witherspoon en haar ex-man Ryan Phillippe in Cruel intensions.

Over haar echtscheiding met collega-acteur Ryan Phillippe:

“Bij een scheiding zie je veel mensen een schuldige aanduiden. Dat is heel gemakkelijk om te doen. Maar je moet naar jezelf kijken en nadenken over welk deel van de scheiding je kan ownen. Welk deel ervan is jouw verantwoordelijkheid? Dat is het pijnlijke werk dat je moet doorstaan ​​om er - hopelijk - wat kennis uit te halen voor de rest van je leven.”

Gezegd in: een interview met Elle, 2009

Over moedig zijn in een mannenwereld, zoals in Hollywood:

“Om dapper te zijn, moet je een leger van mensen hebben die je vasthouden.”

Gezegd: in een interview met Glamour Magazine, 2015

Over vrouwen met ambitie, zoals zijzelf:

“Ren weg van een man die je ambitie niet aankan. We moeten ons steentje bijdragen om het idee te veranderen dat een vrouw met passie en ambitie er alleen voor staat.”

Gezegd: in een essay voor Glamour magazine, 2017

Over veranderingen op de filmset:

“Ik ben zo gepassioneerd omdat dingen moeten veranderen. We moeten vrouwen zien zoals ze werkelijk zijn, en niet alleen in films met een klein budget. We moeten deze dingen zien omdat wij als mensen leren van kunst. Wat kunnen we doen als we dat nooit weerspiegeld zien?”

Gezegd in: een promotioneel interview rond Big little lies, opgenomen door Indiewire, 2017

Over het uiten van haar mening:

“Ik heb altijd al de neiging gehad om mijn mening uit te spreken. Of ze nu gepast is of niet.”

Gezegd in: Vogue, 2019

Reese Witherspoon en dochter Ava, die in september 22 jaar wordt. 

Reese Witherspoon en dochter Ava, die in september 22 jaar wordt. ©  ISOPIX

Over haar eerste zwangerschap op 22-jarige leeftijd:

“Om heel eerlijk te zijn: ik was doodsbang. Ik wist niet of ik vast werk zou hebben. Ik maakte films, maar zag mezelf niet als persoon die kon eisen dat de set dicht bij de school van mijn kinderen was. Ik wist niet hoe ik werk en moederschap moest combineren … Je doet het gewoon.”

Gezegd in: The Drew Barrymore show, 2020

Over het gevecht tegen postnatale depressies:

“Ik heb drie kinderen gekregen en na elke bevalling had ik een andere ervaring. Na de ene geboorte had ik een soort milde postnatale depressie, na de andere was het ernstig en moest ik zware medicatie nemen omdat ik helemaal niet helder kon denken. Bij een van de geboortes had ik helemaal geen postnatale depressie. Er is niet genoeg onderzoek verricht naar wat er met het lichaam gebeurt na een bevalling. Hormonale verschuivingen worden niet zo serieus genomen als zou moeten.”

Gezegd in: een podcastuitzending van Jameela Jamil, 2020

LEES OOK