Philips roept ook beademingstoestellen uit ziekenhuizen terug

Illustratie. 

Illustratie. ©  Shutterstock

Philips heeft kort na de grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen. Dat bevestigt het Nederlandse technologiebedrijf woensdag. Eerder op de dag kwam er nog een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat die apparatuur ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en kan leiden tot verwondingen of zelfs overlijden.

blgBron: BELGA

Het euvel bij de beademingsapparaten voor de ziekenhuissector betreft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de machines bij het bereiken van een bepaalde maximale zuurstofdruk alarm slaan, zodat het ziekenhuispersoneel bij de patiënt gaat kijken. Als dat gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat de zuurstofdruk automatisch ook iets afneemt. Dat laatste is volgens een woordvoerder van Philips in bepaalde gevallen niet wenselijk, vandaar dat de fabrikant de apparaten moet aanpassen.

Volgens de FDA zijn er al tientallen incidenten en meerdere verwondingen bekend, maar geen sterfgevallen. Philips zegt dat de beademingsapparaten van de types V60 en V60 Plus voorlopig wel gebruikt kunnen worden, maar dan moeten de patiënten extra goed in de gaten worden gehouden. Ook moet er snel op eventuele alarmen worden gereageerd.

Uitgaande van de gegevens van de FDA zijn er wereldwijd ruim 23.000 van de betreffende beademingsapparaten in gebruik, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. De woordvoerder van Philips erkent dat het enigszins verwarrend kan overkomen dat er in korte tijd meerdere terugroepacties van beademingsapparatuur waren. Maar volgens hem zijn gebruikers van de apparaten in kwestie wel allemaal benaderd.

Eerder recall betrof wel defecten

De eerdere recall betrof voornamelijk apparaten met maskers die mensen ’s nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. De gezondheidsrisico’s worden veroorzaakt door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Daarvan kunnen deeltjes loskomen, die ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze wordt gereinigd. Als dat schuim met bepaalde middelen in aanraking komt, kunnen schadelijke gassen vrijkomen.

Philips heeft al honderden miljoenen euro’s opzij gezet in verband met die terugroepactie. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd drie à vier miljoen slaap- en ademhalingsapparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden. Hoeveel de tweede terugroepactie het bedrijf gaat kosten, is niet bekend.

Nu in het nieuws