Clara Cleymans en Dimitri Leue spelen ‘Nora + Aron’, een voorstelling die eindigt zoals ze start

Clara Cleymans en Dimitri Leue spelen , een voorstelling in het districtshuis die eindigt zoals ze begint. ©  Wim Daneels

Clara Cleymans (32) en Dimitri Leue (47) kan je de komende dagen terugvinden in het districtshuis in Deurne. Daar spelen ze Nora + Aron, een palindroom van een voorstelling. “Het stuk eindigt zoals het begint.”

“De eerste zin is ook de laatste zin, de tweede zin de voorlaatste, enzovoort”, vertelt Leue, eveneens de schrijver van het verhaal. “Zo gaan we naar het midden, waar dezelfde zin voorkomt.”

“Dimitri Leue zou Dimitri Leue niet zijn als er niet met taal gespeeld wordt”, vult Cleymans aan. “Er is niemand zo zot om een stuk zoals dit te schrijven als Dimitri. Dit is ongetwijfeld de moeilijkste tekst die ik ooit heb moeten blokken. Normaal zoek ik bij het instuderen van dialogen naar een zekere logica of ezelsbruggetjes. Die zijn er niet altijd, wat het niet eenvoudig maakt om te spelen.”

Gespiegeld

Niet alleen de tekst is gespiegeld, de locatie waar de voorstelling doorgaat is dat ook. Twee identieke gangen in elkaars verlengde, waar de toeschouwers aan weerskanten plaatsnemen. “Het geeft een bijzonder effect”, zegt Dimitri. “Nora + Aron is een intiem liefdesverhaal, van twee geliefden die uit elkaar willen gaan, maar samen een groot verdriet delen dat enkel zij hebben, waardoor ze eeuwig verbonden blijven.”

“Aan allen die het willen meemaken: donderdag spelen we de première, daarna zijn er voorstellingen tot zondag. Als er genoeg ‘meemakers’ zijn, spelen we volgende week verder. Dus kom zeker kijken. Niet voor mij, maar voor de enorme dankbaarheid van Clara.” (lacht)(jas)

Aangeboden door onze partners