Zuhal Demir: “Geweigerde bouwvergunning in watergevoelig gebied leidt niet tot compensatie”

Foto: BELGA

Grondeigenaars die geen bouwvergunning krijgen in een overstromingsgevoelig gebied moeten niet gecompenseerd worden door de overheid. Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in Terzake woensdag.

Eind juli ging Vlaanderen in beroep tegen een verkavelingsvergunning in een watergevoelig gebied in Assebroek. Minister Demir gaf eerder al aan dat er systematisch tegen zulke vergunningen zou geprocedeerd worden omdat er nog te gemakkelijk vergunningen worden geleverd waar een groot risico is op wateroverlast. In Terzake drong Demir er dan ook op aan dat een goede watertoets essentieel is voor er een vergunning kan worden uitgedeeld. “Het is heel belangrijk dat steden, gemeenten en deputaties de watertoets gebruiken om een vergunning af te leveren. Als men de watertoets goed toepast, is men een betrouwbare overheid. We moeten mensen toch niet in de miserie duwen?”

LEES OOK. Burgemeesters in de clinch met Demir: “Makkelijk grote uitspraken te doen zonder er consequenties aan te koppelen” (+)

Maar de mensen allemaal compenseren, vinden de lokale overheden te duur, al wordt dat door Demir ontkend. “Je hebt pas een bouwrecht als eigenaar als je ook een vergunning krijgt. Ik ben ermee akkoord dat wie onteigend wordt een correcte vergoeding krijgt. Ook als gronden herbestemd worden, moet er een correcte vergoeding tegenover staan. Maar als een vergunning geweigerd wordt, moet dat niet gecompenseerd worden”, zegt de minister. Wie dus geen vergunning krijgt, heeft dus ook geen recht op een compensatie. Ook een herbestemming is volgens Demir niet nodig.

Door lto
AANGERADEN