Onderzoek: Volledig gevaccineerden hebben tot drie keer minder kans op coronabesmetting

Bron © BELGA, Imperial College London

Foto: ISOPIX

Personen die volledig gevaccineerd zijn, lopen tot drie keer minder vaak een besmetting met de deltavariant van het coronavirus op dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit de laatste resultaten van een grootschalige studie in het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die volledig gevaccineerd zijn “misschien” minder kans hebben om het virus door te geven.

Het onderzoek werd tussen 24 juni en 12 juli uitgevoerd door het Imperial College in Londen en Ipsos Mori, via PCR-coronatests bij meer dan 98.000 vrijwilligers.

“Deze resultaten bevestigen onze eerdere gegevens, die tonen dat twee dosissen van een vaccin een goede bescherming bieden tegen een infectie”, aldus professor Paul Elliott, die verantwoordelijk is voor de studie. Toch “bestaat er altijd een risico op besmetting, aangezien geen enkel vaccin 100 procent effectief is”, aldus de professor, die oproept tot voorzichtigheid.

Opvallend is dat de Britse resultaten volgens het rapport “suggereren” dat volledig gevaccineerden “misschien” minder kans zouden hebben om het virus door te geven, omdat zij gemiddeld een lagere virale lading blijken te hebben en dus allicht minder virusdeeltje uitstoten. Vorige week vrijdag meldde het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) nog in een rapport dat gevaccineerden die een besmetting oplopen de deltavariant net wel even gemakkelijk verspreiden als wie niet gevaccineerd is, omdat de virale lading even hoog bleek. Dat rapport besloot wel ook dat gevaccineerden minder kans lopen om besmet te geraken.

LEES OOK. Gevaccineerden zijn toch besmettelijker dan gedacht: “Dit is verontrustend, een booster zal wel degelijk nodig zijn” (+)

Besmettingen verviervoudigd

Het Britse rapport geeft aan dat het aantal besmettingen verviervoudigd is sinds het vorige rapport dat eind mei werd gepubliceerd. Eén persoon op de 160 is nu geïnfecteerd, maar de evolutie lijkt te vertragen.

De cijfers in de studie dateren van voor de opheffing van de coronamaatregelen in Engeland, die inging op 19 april, ondanks de sterke stijging van het aantal besmettingen door de deltavariant.

Volgens de laatste schattingen van het nationaal statistiekbureau ONS was in de week tot 24 juli één op de 65 mensen in Engeland besmet met het virus.

In het Verenigd Koninkrijk is 73 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Door adb
AANGERADEN