OVERZICHT. Deze Belgen komen vannacht en donderdag in actie: hopen op twee keer goud

Hopelijk is strafcornerspecialist Alexander Hendrickx ook in de finale tegen Australië niet de houden en pakken de Belgian Lions goud. Foto: BELGA

Het goud van Nina Derwael smaakt naar meer. De Belgian Lions hebben al zilver beet, maar willen de enige leemte op hun palmares vullen met olympisch hockeygoud tegen Australië. Met Nafi Thiam hebben we een tweede ijzer in het vuur. De regerende olympische kampioene had beter kunnen doen op de openingsdag, maar de verschillen zijn klein en dus houdt ze vanop de derde plaats uitzicht op goud. Hieronder een compleet overzicht van het Belgische geweld op donderdag.

0u30: Golf, tweede ronde vrouwen, Manon De Roey

Manon De Roey is in de Kasumigaseki Country Club toe aan de tweede van vier rondes in het golf. Ze staat voorlopig op een gedeelde 23ste plaats met 71 slagen (par). Haar doel is top twintig.

2u40: Zevenkamp - Verspringen: Nafi Thiam, Noor Vidts

Nafi Thiam moet na de eerste vier disciplines in de zevenkamp achtervolgen. Ze totaliseert 3.921 punten en zit daarmee in het spoor van de Nederlanse Anouk Vetter (3.968 punten) én revelatie Noor Vidts (3.941 punten), momenteel onverhoopt tweede. Vannacht en morgen volgen nog het verspringen, het speerwerpen en de afsluitende 800 meter. Omstreeks 14u30 wordt duidelijk of Thiam als eerste Belg ooit op de Olympische Spelen zichzelf opvolgt.

Het speerwerpen vindt plaats om 5u30, de 800m om 14u20

02u58: Kano/Kajak, K1 500 m vrouwen, halve finales, Hermien Peters, Lize Broekx

Hermien Peters plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales van de K1 500m en strandde in 1’47”959 zelfs op een zucht van het olympisch record van 1’47”655. Dat ze de beste tijd van de 41 kajaksters liet noteren, doet uiteraard dromen van een A-finale.

Lize Broekx had herkansingen nodig, maar finishte in de tweede kwartfinale tweede plaats, op een zucht van de Russin Svetlana Chernigovskaya. Dat is ruim voldoende om door te stoten, want de top drie in elk van de kwartfinales mag naar de halve finales.

Om 5u15 wordt de C-finale gevaren, om 5u22 de B-finale en om 5u29 de A-finale.

08u30: Baanwielrennen, Omnium mannen, scratch, Kenny De Ketele

In de Izu Velodrome bijt Kenny De Ketele de spits af voor de Belgische baanwielrenners. Hij rijdt het omnium (scratch, tempokoers, afvalling, puntenkoers), maar richt zich vooral op de ploegkoers twee dagen later met Robbe Ghys.

Om 16u27 wordt de tempokoers gereden, om 17u07 de afvalling en om 17u55 de puntenkoers

12u: Hockey, finale mannen, België-Australië, Belgian Lions

Vijf jaar na het zilver van Rio willen de Red Lions hun al indrukwekkende erelijst aanvullen met de enige grote titel die nog ontbreekt: olympisch goud. Tegenstander is Australië, het nummer één op de FIH-ranking en net als België nog ongeslagen in Tokio.

12u25-12u41: 4x400 m vrouwen, reeksen, Belgian Cheetahs

Twee jaar geleden liepen de Belgian Cheetahs de finale op het WK in Qatar, in Tokio is de olympische finale de inzet.

13u00-13u14: 1500m mannen - halve finales, Ismael Debjani

Ismael Debjani plaatste zich vlot voor de halve finales van de 1500m en wil zich in de halve finales niet zomaar naar de slachtbank laten leiden.

Door Michael Van Damme