Nazischat gevonden achter verborgen wand in Duitsland nadat muur nat was geworden door overstromingen

Illustratie. ©  Shutterstock

Na de overstromingen in Duitsland is in de stad Hagen een hele hoop nazimemorabilia aangetroffen in een woning. De spullen zaten verstopt achter een dubbele wand die wak was geworden door de overstromingen. Dat meldt Bild.

adm

Sebastian was zijn tante aan het helpen met opruimen na de overstromingen toen hij merkte dat een valse wand wak was geworden door het water. Toen hij de bepleisterde wand verwijderde, trof hij een schacht aan. Eerst stootte hij op een krant uit 1940. “Toen ik de krant uit het gat trok, vielen er een heleboel documenten en objecten uit het nazitijdperk uit.”

Hij vond onder meer gasmaskers, een revolver, een boksijzer, een adelaarsbeeld met swastika en een groot portret van Adolf Hitler. De tante van Sebastian, een leerkracht geschiedenis, contacteerde het stadsbestuur. Een archivaris kwam alle spullen ophalen. In totaal troffen ze twaalf dozen aan documenten, memorabilia en prullaria aan.

Wat blijkt? Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed dit pand dienst als kantoor van de Dienststelle der Nationalsozialistischen Volkswohlfahrt. Van daaruit werden gasmaskers en levensmiddelen verdeeld. “We hebben lijsten gevonden waarop te lezen staat hoeveel eieren, brood, melk en vlees verdeeld werden aan families”, zegt de archivaris aan Bild.

Aangeboden door onze partners