G7 wijst met beschuldigende vinger naar Iran na aanval op olietanker nabij kust Oman: “Doelbewuste aanval zonder rechtvaardiging”

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben vrijdag in een gezamenlijke verklaring met een beschuldigende vinger naar Iran gewezen voor de aanval op een Japanse olietanker vorige week waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen.

“Alle beschikbare bewijzen wijzen in de richting van Iran”, klinkt het in een statement, waarin de G7-landen de “doelbewuste en gerichte aanval zonder enige rechtvaardiging” aan de kaak stellen.

“Het gedrag van Iran en zijn steun aan gelieerde groepen vormen een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid”, klinkt het in de gezamenlijke mededeling van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan en het diplomatieke hoofd van de EU, Josep Borrell.

Op 29 juli kwamen bij een aanval op het Japanse vrachtschip M/T Mercer Street twee bemanningsleden om het leven. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël wezen onmiddellijk naar Iran, dat dit echter in alle toonaarden ontkende. Iran dreigde er op zijn beurt mee te zullen optreden tegen elk “avonturisme”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten