Belgian Tornados grijpen net naast medaille in finale van 4x400m, Cheetahs eindigen zevende op eerste Spelen in nieuw record

 ©  BELGA

De Belgian Tornados zijn zaterdag als nog maar eens als vierde gefinisht in een olympische finale van de 4x400 meter. Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Kevin Borlée klokten in het Olympisch Stadion in Tokio 2:57.88, een nieuw Belgisch record. Het goud was voor de Verenigde Staten in een seizoensbeste van 2:55.70, voor Nederland (2:57.18) en Botswana (2:57.27).

Raf HermansBron: BELGA

De Tornados liepen hun vierde olympische finale op een rij. Eerder werden ze vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016). Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52. Dat record ging zaterdag eindelijk opnieuw voor de bijl.

Het was de 27e keer dat de manschappen van coach Jacques Borlée een finale van een groot kampioenschap liepen. Ze tellen dertien medailles op hun actief, waaronder een bronzen plak op het WK van 2019 in Doha.

Belgian Cheetahs worden zevende in finale 4x400 meter in een nieuw Belgisch record

De Belgian Cheetahs zijn zaterdag als zevende geëindigd in de finale van de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus klokten 3:23.96, een nieuw Belgisch record. Donderdag in de reeksen hadden de Cheetahs het Belgisch record ook al scherper gesteld, toen tot 3:24.08.

Het goud in de finale was voor de Verenigde Staten. Syndey McLaughlin, Allyson Felix, Dalilah Muhammad en Athing Mu liepen naar een seizoensbeste van 3:16.85. Polen (Natalia Kaczmarek, Iga Baumgart-Witan, Malgorzata Holub-Kowalik en Justyna Swiety-Ersetic) pakte zilver in een nieuw nationaal record (3:20.53) en het brons was in 3:21.24 voor Jamaica (Roneisha McGregor, Janieve Russell, Shericka Jackson en Candica McLeod).

 ©  BELGA

Het was voor de Belgische vrouwen hun eerste olympische finale. Twee jaar geleden op het WK in Doha werden ze vijfde.

De Belgische aflossingsploeg kon tijdens deze Spelen niet rekenen op Cynthia Bolingo, de Belgische recordhoudster op de 400m. Zij sukkelt met een hamstringblessure.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten