Amerikaanse basketvrouwen veroveren nieuw goud na vlotte zege tegen Japan

Brittney Griner (l.) was de grote uitblinker bij Team USA. 

Brittney Griner (l.) was de grote uitblinker bij Team USA. ©  REUTERS

De Amerikaanse basketvrouwen hebben zondag op de Spelen in Tokio hun zevende olympische titel op rij veroverd. Team USA versloeg in de finale thuisland Japan zonder veel problemen met 90-75.

Bron: BELGA

De Amerikaanse vrouwen lieten er geen gras over groeien en zetten Japan in het eerste kwart meteen met de rug tegen de muur (48-36). Bij de rust stond het 50-39. Ook in het derde kwart (25-17) liet de VS de thuisploeg nooit in de wedstrijd komen. De strijd was gestreden en in het vierde kwart (15-19) kregen de Japanse vrouwen wat meer speelruimte. Brittney Griner was bij de VS de vrouw in de kijker met dertig punten.

De VS won, sinds het basketbal bij de vrouwen in 1976 als medaillesport op het programma staat, nu in totaal negen keer het goud. Het is voor Team USA de zevende triomf op rij. De Amerikaanse mannen verzekerden zich zaterdag al van olympische eindwinst. Japan maakte in de kwartfinales een einde aan het toernooi van de Belgian Cats. Na een thriller van formaat eindigde de wedstrijd op 86-85, met de Japanse winnende driepunter in de slotseconden.

De Franse vrouwen veroverden zaterdag het brons, na een 91-76 zege tegen Servië.

Gerelateerd