Abdi krijgt telefoontje van looplegende tijdens eerste interview: “Had ik meer geslapen, dan was het misschien nog beter geweest”

Abdi op het olympische podium. De medaille-uitreiking is voor later vandaag voorzien. ©  AFP

Brons brengt het beste in mensen naar boven. Zo ook bij Bashir Abdi. De marathonloper kon geen lach onderdrukken toen hij zijn eerste reactie mocht delen met de wereld. En al zeker niet toen looplegende en goede vriend Mo Farah hem in het midden van het interview opbelde. “In 2024 wil ik in Parijs nog beter doen.”

Guillaume Maebe

I’m home. Zo dook Bashir Abdi op voor de microfoon van Sporza. Home, hij was er geraakt. Dik 42 kilometer was het afzien, maar Abdi zag al zijn inspanningen finaal beloond worden met brons. “Na veertig kilometer kreeg ik pijn aan mijn hamstrings”, aldus Abdi. “Opgeven was echter geen optie. Ik ben blijven vechten, want ik wou mijn nieuwe land (Abdi werd geboren in Somalië, nvdr.) absoluut iets teruggeven. Maar dat is met deze olympische medaille wel gelukt.”

LEES OOK.Bashir Abdi doet er een zevende medaille bij! Belg pakt brons op marathon, Koen Naert knap 10de

Twee uurtjes slapen

Abdi had er vooraf nochtans geen goed oog op. Zijn voorbereiding in Japan werd gekenmerkt door slapeloze nachten. “Sinds mijn aankomst hier heb ik ’s nachts nooit langer dan twee uur aan een stuk geslapen”, aldus Abdi. “Ik piekerde en twijfelde over alles. Gisterennacht heb ik bv. nog de hele wedstrijd in mijn hoofd gelopen. En dan dat gebrek aan slaap. Het was mentaal echt knokken. Ik kan Team Belgium niet genoeg bedanken voor de ondersteuning die het me die laatste dagen - maar ook de weken en maanden ervoor - gegeven heeft.”

En dan hangt plots Mo Farah aan de lijn. 

Sacrifice

Waarna Abdi plots een telefoon in zijn handen kreeg toegestopt. Niet omdat de koning belde, wel zat goede vriend Mo Farah aan de andere kant van de lijn. De meervoudig olympisch kampioen op de vijf en tien kilometer wou Abdi meteen feliciteren. “Thank you, brother”, dankte de Belg hem. “Sacrifice, it’s all about that.” Opoffering. Exact. Opofferingen die Abdi al meteen opnieuw zou willen maken. “Had ik meer geslapen, dan zat er deze keer misschien al meer in dan brons. Ik voel dat het nog beter kan. In 2024 zijn de Spelen in Parijs en dat is dichter bij huis. Als ik daar rustiger ben en wat meer kan slapen, dan is er meer mogelijk. Zeker weten.”

Maar tot het zover is, mag Abdi eerst even uitblazen. In Gent, waar hij woont. “Ik kijk er enorm naar uit om mijn familie en vrienden opnieuw te zien. In Gent, ja. Daar is het voor mij destijds allemaal begonnen en dat is nu ook nog steeds the place to be.” Het ontvangstcomité zal er gigantisch zijn.

(lees verder onder de foto’s)

 ©  AFP

 ©  AFP

Koen Naert: “Twee Belgen in de top tien, niet slecht hé”

Enigszins in de schaduw van bronzen Bashir Abdi liep Koen Naert zondag in Sapporo naar een zeer knappe tiende plaats in de olympische marathon. De regerende Europese kampioen toonde zich na afloop meer dan tevreden. “Ik wist dat ik me best redelijk voorin positioneerde”, vertelt Naert, die altijd dicht achter de koplopers was terug te vinden zondag. “In Rio zat ik te ver naar achteren. Als je wil scoren, moet je soms gokken, en dat heb ik gedaan.”

Naert wist niet dat hij in de slotkilometers aan het strijden was voor top tien. “Ik had geen flauw idee hoeveelste ik liep, maar vermoedde wel dat ik niet zo ver van de top zien zou zitten”, klinkt het. “In de laatste kilometers voelde ik dat ik steeds dichter bij de Marokkaan voor mij kwam en zei ik tegen mezelf: “stel je voor dat het hier om de top tien gaat”. Ik zou het mezelf nooit vergeven hebben als ik hem niet had ingehaald. Ik had krampen tot achter mijn oren, maar het is fantastisch dat ik effectief de top tien heb gehaald. Twee Belgen in de top tien van een olympische marathon, niet slecht hé?”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten