Zwitserse justitie ondervraagt voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter anderhalf uur

 ©  EPA-EFE

Sepp Blatter is maandagochtend zo’n anderhalf uur door een Zwitserse aanklager verhoord. De voormalig FIFA-voorzitter moest zich opnieuw verantwoorden voor de verdachte betaling aan Michel Platini. De oud-voorzitter van de UEFA ontving in 2011 ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij in de jaren daarvoor als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract is er echt niet.

Bron: BELGA

De 85-jarige Blatter mocht om medische redenen niet langer dan anderhalf uur worden verhoord. Hij onderging begin dit jaar een zware hartoperatie. Een woordvoerder van het Zwitserse federaal parket sluit niet uit dat Blatter in de nabije toekomst nog vaker wordt verhoord. Het zou gaan om de laatste stap in een onderzoek dat in 2015 tegen Blatter en Platini werd geopend voor oneerlijk bestuur en oplichting. Platini werd midden maart voor het laatst ondervraagd.

De FIFA schorste Blatter in 2015 voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar. Afgelopen maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de FIFA acht Blatter ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. Deze nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie van zes jaar is verstreken.

De FIFA, sinds 2016 onder leiding van Gianni Infantino, betreurt het ontbreken van een contract en eist een terugbetaling van Platini.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten