Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Remco Evenepoel is geen certitude voor de WK-wegrit”

 

 ©  BELGA

Sinds vorige week zaterdag is Sven Vanthourenhout terug uit Japan. Tijd voor vakantie heeft de bondscoach niet. Donderdag vertrekt hij met de beloften naar de Ronde van de Toekomst. Nadien volgt het EK in Trento en het WK in Vlaanderen, dat binnen exact veertig dagen van start gaat met de tijdrit.

Bram Vandecapelle

LEES OOK.Remco Evenepoel start morgen in ‘winderige’ Ronde van Denemarken: “Naar hier gekomen om in waaiers te leren rijden”

Sven Vanthourenhout was in Tokio net zo verrast als de media toen Remco Evenepoel na zijn negende plaats in de olympische tijdrit verkondigde dat ploegmaat Yves Lampaert zijn plek in de WK-tijdrit mag innemen. “Remco had er vooraf niets tegen mij over gecommuniceerd. Ik denk dat het zei in een eerste vlaag van emoties. Hij weet dat hij op de longlist staat voor de WK tijdrit, net als Yves Lampaert en Wout van Aert. Ik heb drie namen voor twee plekken. Indien Remco of een andere Belg eerst nog Europees kampioen tijdrijden wordt, mag ik zelfs drie tijdrijders selecteren. Het hangt dus ook een beetje af van Remco zelf.”

Evenepoel gaf wel aan graag de WK wegrit in Leuven en omstreken te willen rijden. Ons land mag acht profs afvaardigen. Op een klassiek parcours zijn die plaatsen duur. Enkele renners, waaronder kopman Wout van Aert en Jasper Stuyven, hebben van de bondscoach al te horen gekregen dat ze zeker zijn van hun selectie. “Ik heb een aantal certitudes, maar niet zo heel veel”, bekent Vanthourenhout.

Evenepoel hoort niet bij die certitudes. “Vandaag is Remco nog niet zeker. We moeten eerlijk zijn... Op een WK mag je geen cadeaus uitdelen. Remco staat wel op de longlist tussen andere renners, die nog kans maken op een selectie, afhankelijk van hun prestaties de komende tijd. Het kan dus dat hij de selectie nog zal vervoegen, maar dat zal - zonder hem hiermee onder druk te willen zetten - afhangen van zijn vormpeil. Indien blijkt dat hij een goed niveau haalt, maakt hij zeker kans. Indien niet zullen we hem een beetje tegen zichzelf beschermen en niet selecteren.”

De bondscoach meent dat Evenepoel een verstandige keuze maakt door de komende weken veel wedstrijdkilometers te maken in koersen, waarin hij niet veel druk voelt. “Remco heeft de voorbije maanden genoeg getraind, gerevalideerd en op hoogte gezeten. Het is mentaal nu belangrijk om koersritme op te doen, zonder veel verwachtingen. Hij moet in die wedstrijden ook niet knechten, dus kan perfect wennen aan het pelotongevoel”, aldus Vanthourenhout, die benadrukt dat hij toekomstgericht kijkt naar Evenepoel. “Topprestaties mogen we van Remco pas verwachten in 2022, maar als er nu toch al mooie dingen uit de bus komen, zo veel te beter.”

LEES OOK

Nu in het nieuws