Het wordt meer dan ooit knokken: ook Greg Van Avermaet (nog) geen certitude voor WK-selectie

Greg Van Avermaet.

Greg Van Avermaet. © ISOPIX

Nieuw is het niet dat de plaatsjes voor een WK-selectie op de weg erg duur zijn in het Belgische kamp. Maar dit jaar is het een WK in de eigen Vlaamse regio en dat maakt het nóg moeilijker voor bondscoach Sven Vanthourenhout om acht namen te kiezen. Naast Remco Evenepoel en Oliver Naesen is ook Greg Van Aver­maet nog niet zeker van zijn stek. Hij ­behoort niet tot de voorlopige certitudes.

Bram Vandecapelle

LEES OOK.Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Remco Evenepoel is geen certitude voor de WK-wegrit”

TTwee jaar geleden was Greg Van Avermaet (36) nog de onbetwiste kopman van de Belgische ploeg op het WK in Yorkshire. Sinds 2007 stond de renner – nu bij AG2R-Citroën – ook onafgebroken in elke WK-wegrit aan de start. Komt aan die reeks een einde? Zover is het nog lang niet, maar Van Avermaet moet de komende weken wel bewijzen dat hij goed genoeg is om in aanmerking te komen voor de resterende drie à vier plaatsen in de achtkoppige selectie van bondscoach Vanthourenhout.

“Ik heb zeker de ambitie om mee te gaan, maar een certitude ben ik niet, denk ik”, zegt Van Avermaet, die aan een matig seizoen bezig is, maar toch derde eindigde in de Ronde van Vlaanderen en punten scoorde door zich in de wegrit van Tokio op te offeren voor de Belgische ploeg.Van Avermaet is niet alleen. Remco Evene­poel en Oliver Naesen zitten in hetzelfde schuitje. Ook Yves Lampaert heeft van de bondscoach te horen gekregen dat er aan hem gedacht wordt en dat hij op de longlist staat, maar nog niet zeker is.

Vanthourenhout heeft al drie à vier renners ingelicht dat ze op beide oren mogen slapen, als hun vormpeil aanvaardbaar is. Daarbij zijn kopman Wout van Aert Jasper Stuyven, winnaar van ­Milaan-Sanremo. Beiden zijn nu op hoogtestage.

Lampaert (links) en Evenepoel (rechts) proberen zich te bewijzen in Denemarken.  

Lampaert (links) en Evenepoel (rechts) proberen zich te bewijzen in Denemarken.  ©  BELGA

Voor de andere renners komt het er de komende weken op aan te bewijzen dat ze incontournable zijn. Sep Vanmarcke, Jasper Philipsen en Nathan Van Hooydonck – een grote kanshebber als ploegmaat van Van Aert bij Jumbo-Visma – proberen dat in de Vuelta. Lampaert kiest voor de rondes van Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

De meeste renners opteren voor de Benelux Tour: Van Aver­maet, Naesen, Evene­poel, Tiesj Benoot, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Dylan Teuns, Dries De Bondt, Jasper De Buyst, Edward Theuns en Brent Van Moer. De kans is groot dat de strijd voor de resterende plekken in de WK-selectie daar wordt beslecht.

Ook Van der Poel in Benelux Tour

Ook Mathieu van der Poel verschijnt aan de start in de Benelux Tour (30/8 - 5/9). De Nederlander rijdt op 29 augustus het WK mountainbike in Val di Sole en wil zich via de rittenkoers op Belgische en Nederlandse bodem klaarstomen om het Belgische blok te bekampen op het WK tussen Antwerpen en Leuven. Ook Tom Dumoulin, Alexey Lutsenko, Jakob Fuglsang, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric en Alexander Kristoff rijden de Benelux Tour.

LEES OOK

Nu in het nieuws