Colombiaanse guerrillagroep FARC rekruteerde meer dan 18.000 kinderen tijdens gewapende opstand

 

 ©  AP

De voormalige Colombiaanse guerrillagroep FARC heeft tussen 1996 en 2016 meer dan 18.000 minderjarige jongens en meisjes gerekruteerd en ingezet tijdens de decennialange gewapende opstand. Dat heeft de speciale vredesrechtbank JEP gezegd.

jvhBron: BELGA

De rechtbank kwam tot dit cijfer door 31 databanken van slachtofferorganisaties, staatsinstellingen en universiteiten naast elkaar te leggen. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo gaat het om meer dan twee keer zo veel kinderen als aanvankelijk werd aangenomen. De JEP heeft 26 voormalige FARC-leden gedagvaard om zich te komen verantwoorden voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij de rekrutering. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben steeds ontkend systematisch kinderen te hebben gerekruteerd en beweren dat de kinderen zich vrijwillig aansloten.

Het Colombiaanse vredesproces ging vijf jaar geleden van start. Toenmalig president Juan Manuel Santos tekende in 2016 een historisch vredesakkoord met de FARC, waarmee een einde kwam aan een 52-jarig conflict. Ongeveer 7.000 strijders werden gedemobiliseerd en de FARC werd een politieke partij.

Het gewapende conflict tussen regeringstroepen, linkse guerrillabewegingen en rechtse paramilitaire groepen in Colombia heeft sinds 1958 meer dan 260.000 doden geëist. Meer dan 7 miljoen mensen raakten ontheemd.

LEES OOK

Nu in het nieuws