Litouwen zet licht op groen voor hek aan grens met Wit-Rusland

 

 ©  AP

Litouwen gaat als gevolg van het grote aantal migranten dat illegaal de grens oversteekt een hek bouwen aan de grens met Wit-Rusland. Het parlement heeft daarvoor het licht op groen gezet.

jvhBron: BELGA

De werkzaamheden aan de prikkeldraadversperring met een totale lengte van 550 kilometer gingen ruim een maand geleden al van start. “We moeten zo snel mogelijk een sterke, betrouwbare grens met Wit-Rusland hebben”, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Agne Bilotaite, volgens het persagentschap BNS. Het kostenplaatje voor het grenshek wordt geraamd op ongeveer 150 miljoen euro. Eerder raakte bekend dat de versperring over enkele maanden al volledig afgewerkt kan zijn.

De laatste tijd zijn er bijzonder veel illegale grensoverschrijdingen naar Litouwen geweest, en het vermoeden bestaat dat dat gebeurt met medeweten van de Wit-Russische autoriteiten. De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko heeft er in het verleden nog openlijk mee gedreigd mensen uit landen als Irak, Afghanistan of Syrië de grens over te laten komen als reactie op de EU-sancties die zijn land opgelegd kreeg.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten