Bedrijven klaar om thuiswerk definitief in te voeren: tienduizenden contracten moeten worden aangepast
Genrebeeld.
Terug naar het werk. Je mag er niet aan denken – die eerste zomerzon is pas komen piepen – maar je baas heeft er wel al z’n kop over gebroken. Veel werkgevers hebben hun plannen klaar om je weer uit te nodigen op de werkvloer, maar ook om je enkele dagen van thuis uit te laten werken. Al moeten ze daar wel je contract voor aanpassen.
Jeroen Deblaere
Er is veel gezegd en geschreven over de geneugten en de problemen van thuiswerk tijdens corona. Maar nu is duidelijk dat bedrijven er écht mee verder willen. “Het heeft geen enkele zin om naar het werk te komen, hier je pc aan te zetten en achter dat scherm te zitten werken.” Bij Proximus is het duidelijk niet de bedoeling dat het volledige personeelsbestand straks fulltime op kantoor aan de slag is. “Ons back to work-protocol is af”, zegt woordvoerder Haroun Fenaux. “Dat houdt in dat werknemers drie dagen van thuis kunnen werken en twee dagen per week naar kantoor komen. Maar telkens met de focus op meetings en brainstorms en altijd in overleg met je chef.”
LEES OOK. Hoe werkgevers door corona alles in de strijd gooien om werknemers toch maar terug naar kantoor te lokken (+)
Hetzelfde verhaal bij HR-dienstverlener Randstad: daar waren ze voor de crisis al aan het nadenken over telewerk. Corona gaf hen meteen de gelegenheid om te zien hoe één en ander in zijn werk ging bij de 2.000 werknemers. “Nu staat ons plan er”, zegt Wim Van der Linden. “Telewerk zal niet verplicht zijn, maar is wel toegelaten tot maximaal drie dagen per week.” Bij Colruyt zal er voor de 4.400 medewerkers – indien de job dat toelaat – nog twee dagen thuiswerk mogelijk zijn.
De plannen liggen klaar, maar de werkgevers wachten nog op het Overlegcomité van volgende week. Thuiswerk is dan wel niet meer verplicht, het wordt nog steeds sterk aangeraden. In zulke omstandigheden is het moeilijk om met een plan te komen dat medewerkers vraagt om terug naar den bureau te komen.
LEES OOK. Kan een baas zijn personeel verplichten zich te laten vaccineren? En mag hij daar iets tegenover stellen? (+)
In elk geval blijft dat thuiswerk niet beperkt tot de grote spelers. “Ook KMO’s doen mee”, zegt Miet Vanhegen, juridisch expert bij HR-dienstverlener Acerta. “We zien daar een gemengd beeld: sommigen zullen liever iedereen fulltime terugzien, andere bedrijven beseffen dat werknemers hier ook nood aan hebben en zorgen voor een kader.”
Nieuw contract
Over dat kader zal de komende maanden nog wel wat inkt vloeien. Letterlijk dan, want de kans bestaat dat straks tienduizenden contracten aangepast moeten worden, en dat ook jij een addendum aan je arbeidscontract moet ondertekenen. “Sommige bedrijven hebben helemaal geen spelregels rond telewerk”, zegt Vanhegen. “Die regels zijn er door corona tijdelijk gekomen, maar die algemene regelgeving loopt eind december af. Blijft telewerk op de één of andere manier bestaan in uw bedrijf, dan zullen daar ook nieuwe regels over afgesproken worden. Hoeveel de thuiswerkvergoeding bedraagt, bijvoorbeeld. Of dat je als werknemer kan thuiswerken, maar op bepaalde momenten wel bereikbaar moet zijn. Ook bepalingen rond het gebruik van een laptop – dat je huisgenoten niet zomaar werkgegevens op je pc kunnen bekijken, bijvoorbeeld – kunnen vastgelegd worden.”
Beste van Plus
Lees ook
Nederlandse verpleegkundige die long covid opliep, krijgt gelijk van de rechter: zorginstelling ging in de fout
Nergens nog mondmaskerplicht: waar worden ze toch aanbevolen? En kan een ziekenhuis ze weer verplichten als er meer besmettingen zijn?
Aantal mensen met angst en depressie bijna verdubbeld sinds vóór corona en Oekraïne: “Met elke crisis wordt het zwaarder om dragen”
Boris Johnson verschijnt voor parlementaire commissie over ‘partygate’