Amnesty: “Vreedzame protesten zo goed als onmogelijk in Rusland”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  REUTERS

Het is voor de Russen bijna onmogelijk om op een betekenisvolle manier te manifesteren in hun land, hekelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het rapport “Russia: No Place for Protest”. De autoriteiten hebben het recht op vreedzame bijeenkomst uitgehold, aldus de ngo.

jvhBron: BELGA

“De autoriteiten in Rusland hebben het recht op vrijheid van vreedzame bijeenkomst geërodeerd door steeds meer restrictieve wetten, brutale politietactieken en vervolging om vreedzame dissidentie het zwijgen op te leggen”, aldus het rapport.

Volgens Amnesty begon de repressie van vreedzame protesten met een federale wet uit 2004. De laatste jaren is die repressie sterk toegenomen. “Als gevolg moeten functionarissen vreedzame straatprotesten beschouwen als een misdaad”, aldus Oleg Kozlovsky, Rusland-onderzoeker bij Amnesty. “Russen die nog steeds geloven dat het hun recht is, moeten het als een heldendaad zien.”

“De onwettelijke beperkingen, voorwaarden en harde sancties waarmee de Russische manifestanten te maken krijgen, kunnen enkel als kafkaiaans in hun absurditeit omschreven worden”, aldus Kozlovsky. 

Het rapport gaat ook dieper in op wat Amnesty een overmatig gebruik van geweld door agenten noemt. Zij maakten gebruik van “gevechtssporttechnieken tegen manifestanten, door hen genadeloos met wapenstokken te slaan en, sinds begin dit jaar, te treffen met elektroschokwapens.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten