Opec: “Vraag naar olie groeit ondanks impact deltavariant””

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De olieproducerende landen verenigd in oliekartel Opec morrelen niet aan de eerdere voorspellingen wat betreft de wereldwijde olievraag. De Opec-landen blijven erbij dat de vraag naar olie dit jaar met 5,95 miljoen vaten per dag zal stijgen, ook nu met de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus.

Dat komt neer op een stijging met 6,6 procent wat gelijk is aan de prognose van een maand eerder. Volgend jaar trekt het brandstofgebruik verder aan met gemiddeld 3,3 miljoen vaten per dag, aldus Opec.

In het rapport wordt wel stilgestaan bij wat zij omschrijven als de talrijke uitdagingen waar economieën wereldwijd mee te maken hebben. Maar evengoed gaan de olieproducerende landen ervan uit dat de wereldeconomie zich zal blijven herstellen. De prognose van Opec staat haaks op die van energieagentschap IEA die eerder op donderdag zijn vooruitzichten bijstelde.

De Opec verhoogde ook zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie in dit jaar van 5,5 procent naar 5,6 procent. Volgens het kartel zal de impact van de pandemie binnen de perken blijven ondanks “aanzienlijke onzekerheden”. De vooruitzichten voor 2022 werden met eenzelfde percentage verhoogd tot 4,2 procent.

De landen van de Opec en bondgenoten, waaronder Rusland (Opec+), waren eerder overeengekomen de productie van ruwe olie met 10 miljoen vaten per dag te verminderen om de prijzen te stutten. Dat kwam neer op ongeveer 10 procent van de wereldwijde vraag. De beperkingen werden doorgevoerd toen de mondiale energievraag tijdens de coronacrisis inzakte. De landen hebben intussen de productie geleidelijk verhoogd. In juli was de verlaging teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljoen vaten per dag. Tijdens een bijeenkomst in juli is Opec+ overeengekomen de productie vanaf augustus verder op te voeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten