Niet elke Disney-film meteen op Disney+: deze twee krijgen weer een traditionele release in de bioscoop

 ©  AP

Disney doet dan toch nog aan exclusieve bioscoopreleases. Free Guy met Ryan Reynolds in de hoofdrol speelt sinds woensdag in de zalen en komt pas na 45 dagen op Disney+ terecht. Ook de Marvel-film Shang-Chi and the legend of the ten rings krijgt in september een exclusieve bioscooprelease.

Opmerkelijk, want Cruella, Jungle cruise en Black widow kwamen de voorbije weken zowel terecht in de bioscoop als op Disney+ tegen een meerkost. In het geval van Black widow levert dat Disney zelfs een rechtszaak op. Volgens hoofdrolspeelster Scarlett Johansson werd er immers contractbreuk gepleegd en liep ze heel wat inkomsten mis die ze anders via de box office had vergaard.

Toch heeft dat alles niets te maken met de exclusieve releases van Free Guy en Shang-Chi and the legend of the ten rings. Al in mei vertelde Disney CEO Bob Chapek dat in een online conference call rond de kwartaalresultaten van het bedrijf: “Zoals we altijd hebben gezegd: flexibiliteit is heel belangrijk bij onze distributiestrategie”. Daarbij horen nog steeds de traditionele exclusieve bioscoopreleases. Die films blijven 45 dagen lang exclusief in de zalen. Ongetwijfeld zal er aandachtig gekeken worden naar de opbrengst aan de box office dit weekend. Dat kan immers een invloed hebben op de strategie die Disney zal aanhouden voor toekomstige films.

LEES OOK. Contractbreuk kan sterren miljoenen opleveren: na Scarlett Johansson trekt ook Gerard Butler naar de rechtbank, en zij zijn niet de eersten

(eadp)

Aangeboden door onze partners