Groen en Ecolo willen uitwijzingen naar Afghanistan bevriezen

De groenen reageren misnoegd op de brief die Sammy Mahdi vorige week schreef.  

De groenen reageren misnoegd op de brief die Sammy Mahdi vorige week schreef.  ©  BELGA

Bron: BELGA

De groenen vragen om geen gedwongen uitwijzingen naar Afghanistan meer te doen. Dat schrijft De Standaard donderdag. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) houdt die optie open. “We willen dit bespreken binnen de regering”, zegt Groen-Kamerlid Eva Platteau. “De EU-ambassadeurs pleiten om de uitwijzingen on hold te zetten en zij hebben zicht op de veiligheidssituatie in het land. Dat is een duidelijk signaal dat we niet kunnen negeren.”

Groen en Ecolo reageren misnoegd op de brief die Mahdi vorige week schreef aan de Europese Commissie, ­samen met zijn collega’s van Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Griekenland en Nederland. Daarin vragen ze onder meer dat de ­gedwongen terugkeer van ­afge­wezen asielzoekers een optie zou blijven. Eerder reageerde PS al misnoegd dat Mahdi de brief ondertekende zonder overleg binnen de regering. De EU-ambassadeurs in de Afghaanse hoofdstad Kaboel ­reageerden afwijzend en vragen om gedwongen ­repatrië­ringen uit te stellen. 

LEES OOK. Europese diplomaten fluiten Mahdi terug na brief over gedwongen uitwijzing, maar die vindt stoppen “verkeerd signaal” (+)

Ondertussen is de situatie aan het schuiven. Zowel Nederland als Duitsland, landen die de brief mee ondertekenden, gaf gisteren elk apart aan geen gedwongen ver­wijderingen meer uit te voeren door de snel verslechterende situatie. In Nederland wordt bovendien een moratorium van zes maanden afgekondigd, waarin geen besluit genomen wordt in Afghaanse asieldossiers.

Tot 6 juli zijn dit jaar zeven mensen gedwongen uitgewezen. Sinds 6 juli vonden er volgens het kabinet van Mahdi geen meer plaats. Donderdag staat opnieuw een vlucht gepland van een Afghaan die momenteel in een gesloten centrum verblijft, meldt de Dienst Vreemdelingenzaken. Twee andere vluchten zijn ook al gepland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten