Winkel verbiedt Lars (18) om met gelakte nagels te werken: “Dorp is er niet klaar voor”

Themabeeld ©  Shutterstock

Een 18-jarige jongeman die als kassier werkt in de Jumbo-winkel in het Nederlandse Glanerbrug (nabij Enschede) mag van zijn werkgever niet meer komen werken met groen geverfd haar en kleurrijk gelakte nagels. Dat meldt de NOS.

jvhBron: NOS

Lars ten Caat is naar eigen zeggen een trotse LGBTQ+-er, en zijn groene haar en nagels zijn een uiting van die trots. “Ik kreeg veel positieve opmerkingen van klanten”, klinkt het. Tot er een klacht binnenkwam, en de jongeman zich moest melden bij de bedrijfsleider. Die vroeg of hij de nagellak wilde weghalen, maar dat weigerde Lars.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarop volgde een tweede gesprek, waar ook de supermarkteigenaar bij aanwezig was. “Dat was wel even schrikken”, aldus Lars. In dat gesprek klonk het dat “Glanerbrug niet klaar was voor een jongen met gekleurde nagels achter de kassa”. “Ze wilden in de supermarkt het gemiddelde van de omgeving weerspiegelen”, zegt Lars. “Als jongen met nagellak pas je daar dus blijkbaar niet bij.”

“Geen landelijk beleid”

De jongeman nam dan ook ontslag bij de supermarkt. “Jammer, want ik heb hier veel leuke collega’s”, vertelt hij. Maar zelfs als hij alsnog te horen zou krijgen dat hij toch welkom is met gelakte nagels, voelt hij er weinig voor om terug te keren. “Ik zou me er toch niet meer helemaal welkom voelen.”

De moeder van de jongen deelde het verhaal op Facebook, en dat leverde honderden steunbetuigingen op. Tot vreugde van Lars, zeker omdat er ook veel reacties uit Glanerbrug bij zitten. “Al die reacties zijn voor mij het bewijs dat Glanerbrug er wel klaar voor is”, klinkt het.

Supermarktketen Jumbo laat in een reactie weten de situatie te betreuren. “Dit is geen landelijk beleid van Jumbo. Bij Jumbo vinden we dat we van en voor iedereen zijn, en ons beleid is gericht op gelijke behandeling van iedereen. Alle medewerkers moeten zich bij ons thuis kunnen voelen, waarin je als medewerker mag zijn wie je bent.” De supermarktketen zegt wel dat de vestiging in Glanerbrug een eigen personeelsbeleid heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten